Как да увеличите шансовете си за забременяване?

Ако вие и партньорът ви сте в добро здраве, вероятността да забременеете е по-голяма. Медицинските състояния като диабет, астма, поднормено или наднормено тегло, могат да повлияят както на забременяването, така и на самата бременност.

 

84% от двойките, успяват да заченат бебе в рамките на една година, ако правят секс редовно и не използват контрацепция. Половината от останалите, успяват да заченат през втората година. Следните малки промени в начина ви на живот могат да помогнат да увеличите шансовете си за забременяване:

 

Диета и упражнения

 

Наднорменото или поднорменото тегло, може сериозно да повлияе на шансовете ви да забременеете. Твърде многото или малко телесни мазнини могат да се отразят негативно на менструалният ви цикъл – той може да стане нередовен или дори да спре напълно.

 

Теглото ви е здравословно, когато индексът ви на телесна маса е между 20 и 25. Жени, при които индексът на телесна маса е над 30 или под 19, могат да имат проблеми със зачеването. Ако индексът на телесна маса на мъжа е над 30, то вероятно и неговата плодовитост е по-ниска от нормалното.

 

Алкохол и цигари

 

Според специалистите, при бременност или опити за забременяване, е най-безопасно е да спрете алкохола изобщо. За мъжете, е препоръчително да пият не повече от 7 питиета твърд алкохол (по 50 мл) или 7 стандартни бири (500 мл) седмично, като е добре питиетата да не бъдат консумирани наведнъж а в рамките на минимум 3 дни. Прекомерният прием на алкохол може да повлияе на качеството на спермата.

 

Четете още: 5 начина, по които затлъстяването влияе на плодовитостта

 

Тютюнопушенето може да намали фертилитета при жените, като в това чисто влиза и пасивното пушене. Има връзка и между тютюнопушенето и по-лошото качество на спермата, макар че ефектът все още не е доказан. Независимо от това, отказването на цигарите ще подобри общото здравословно състояние и на двамата.

 

Няма доказателства за съществуването на връзка между кофеина и плодовитостта, но редица лекарства могат да попречат на мъжката и женската плодовитост.

 

Подходящия момент

 

Най-вероятно е да забременеете ако правите секс преди овулацията си (когато яйчниците отделят яйцеклетка). Тя обикновено започва около 14 дни след първия ден от последната менструация, ако менструацията ви е с дължина 28 дни, разбира се. Една яйцеклетка живее в продължение на 12-24 ч. след като е освободена. За да забременеете, трябва сперматозоид да оплоди тази яйцеклетка в този срок.

 

Сперматозоидите могат да живеят в женското тяло в рамките на 5-7 дни. За това най-добър шанс за успех имате, ако правите секс преди датата на овулацията.

 

Четете още: Фактори, влияещи на зачеването

 

Потърсете помощ

 

Ако опитвате да си направите бебе повече от година, но тестовете за бременност продължават да са отрицателни, потърсете повече информация от своя лекар. С партньора ви можете да си направите някои изследвания. В случай, че сте на възраст над 35 г. потърсете лекарско съдействие след 6 месеца неуспешни опити, не отлагайте.

Добави коментар