Как да увеличите количеството кърма?

Какво е недостатъчно количество кърма?

 

Почти всички майки минават през период на чудене дали количеството мляко, което отделят е достатъчно за бебето им, особено когато започнат да кърмят.

 

Много жени смятат, че количеството кърма, която произвеждат е малко, въпреки че не е. Това се получава когато майките загубят усещането за препълване на гърдите или ако кърмата спре да тече спонтанно.

 

Всъщност това са признаци, че тялото се нагажда към хранителните нужди на бебето. Ако бебето расте по-бързо, може да има нужда от повече мляко, отколкото обикновено. По-честите му хранения ще оставят гърдите на майката не толкова пълни, колкото са били.

 

В повечето случаи бебето получава достатъчно мляко, а производство на кърма може да се коригира. В някои случаи обаче пониженото производство на кърма може да изложи бебето на риск от недохранване. Така че в важно да следите дали бебето ви получава достатъчно мляко.

 

кърма, мляко, бебе, кърмене

 

Какви може да бъдат причините за недостиг на кърма?

 

Количеството на кърмата може да намалее временно, ако майката не кърми достатъчно често заради болка в гърдата, или ако бебето не засуква правилно. Някои заболявания или противозачатъчните хапчета, които съдържат естроген, също могат да повлияят на производството на кърма. При някои жени, физическо състояние от типа на хормонално разстройство или операция на гърдата може да намали производството на мляко.

 

При повечето жени обаче истинският проблем не е производството на кърма, а самото кърмене. Те отделят голямо количество мляко, но по някаква причина бебето не получава достатъчно от него. Например, заради неправилна техника за сучене.

 

Четете още: Как да разберете дали бебето ви приема достатъчно мляко?

 

Как можете да разберете дали бебето ви получава достатъчно кърма?

 

Ето няколко признака, по които можете да съдите дали бебето ви получава достатъчно кърма:

 

• Бебето наддава средно с 100-200 гр седмично през първите 3 месеца, което означава средно от 0,5 до 1 кг на месец. Новородените обикновено губят част от теглото си в първите няколко дни след раждането.

 

бебе, тегло, наддава, майка, грам

 

Вашето бебе би трябвало да достигне теглото си от момента на раждането си в рамките на 10 до 14 дни. Наддаването на тегло е най-доброто доказателство, че вашето бебе получава достатъчно кърма.

 

• В първият месец бебето ви се изхожда поне 3 пъти на ден. Изпражненията му би трябвало да станат в жълтеникав цвят (като горчица) до петия ден след раждането. След първия месец бебето ще започне да се изхожда по-рядко.

 

• Бебето ви се храни често (на всеки 2-3 часа) – най-малко 8 кърмения на ден.

 

• Чувате как бебето преглъща и забелязвате мляко в ъглите на устата му.

 

• Бебето изглежда здраво и активно.

 

Четете още: Не е ли време да похапнем?

 

• Бебето напишква дневно 7-8  пелени за многократна употреба или 5-6 за еднократна. Пелените за еднократна употреба са по-абсорбиращи, и е трудно да се разбере кога бебето е мокро. Ако не сте сигурни, вземете пелената за еднократна употреба и я сравнете със суха такава. Мократа ще е малко по-тежка.

 

Забележка: Мокрите пелени не са достатъчни, за да определите дали бебето получава достатъчно мляко. Ако е дехидратирано, то все още ще пишка в памперса. Изпражненията и наддаването на тегло са най-добрите начини да се разбере дали всичко е наред.

 

пелена, бебе, мляко, кърмене

 

Как да увеличите количеството кърма?

 

Ако не произвеждате толкова кърма, от колкото вашето бебе се нуждае, опитайте следното:

 

• Срещнете се със специалист по кърмене. Той може да претегли бебето и ще ви даде съвети за това, как да увеличите количеството кърма.

 

• Кърмете бебето си често. Честите кърмения стимулират тялото да произвежда повече мляко. Предлагайте и двете гърди на бебето си на всяко хранене.

 

• Заемете най-добрата поза за кърмене. Консултантът по кърмене може да ви помогне с правилното позициониране на бебето на гърдата.

 

• Когато бебето започне да суче и преглъща по-бавно, притиснете гърдата, за да увеличите потока на мляко, докато тя напълно се изпразни. Когато потокът на кърмата намалее, преместете бебето на другата гърда и повторете. Продължете да местите бебето си от гърда на гърда, докато бебето се нахрани и спре да суче.

 

Четете още: Малки гърди, малко кърма – вярно или не?

 

• Стимулирайте тялото си да произвежда повече мляко, като изпомпвате кърмата си с помпа за кърма между кърменията. Съхранявайте кърмата, което изпомпвате за бъдещото хранене на бебето – докато количеството на млякото ви се увеличи.

 

• Не захранвайте бебето си с друга храна или формула, освен ако лекарят не ви каже, че е необходимо по медицински причини.

 

• Избягвайте да използвате биберон залъгалка. Вместо това насърчавайте бебето да се успокоява като засмуква гърдата ви – това ще стимулира производството на кърма.

 

биберон, залъгалка, кърма, бебе, кърмене, гърда

 

• Може да се наложи да събудите спящото бебе и да го насърчите да суче по-енергично. За да го държите будно и заинтересовано, редувайте позите на кърмене и гърдите. Можете дори да го съблечете. Някои майки си играят с краката на бебето по време на кърмене, за да го задържат будно.

 

• Малкото количество на кърма при някои майки се дължи на по-ниските нива на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза. Ако имате този проблем, е хубаво да отидете на преглед.

 

• Ако не сте сигурни, дали бебето суче добре или все още сте загрижени за количеството кърма, не се колебайте да се обадите за помощ на консултант по кърмене.

 

Четете още: Може ли кърменето да намали риска от рак на гърдата?

 

Как недостатъчното количество кърма се отразява на бебето?

 

Ако бебето ви редовно се нуждае от повече кърма, отколкото получава, то може да не наддава достатъчно на тегло. Това може да забави физическото и психическото му развитие.

 

Обадете се на педиатъра си и насрочете преглед веднага, ако бебето ви не наддава тегло или отслабва. Подобряването на техниката на кърмене, често помага, но в някои случаи бавното покачване на тегло може да е симптом за сериозен здравословен проблем. 

 

Снимки: jeff.snodgrass, Yachichurova, HoboMama, banterCZ Foter.com

 
Добави коментар