Как да третираме слънчевото изгаряне?

Слънчевото изгаряне е неприятно. Изглежда лошо, боли, предизвиква лющене и нанася дълготрайни, бръчко-образуващи повреди на кожата. Отразява се особено силно на децата – всеки мехур от изгаряне може да удвои шанса за развитие на меланома (рак на кожата) на по-късен етап от живота им.

 

Начина на предпазване е чрез нанасянето на плажно мляко или лосион, стоенето на сянка (особено в часовете на деня с най-агресивно слънце – от 10 до 16 часа) и носенето на подходящи дрехи. Но стават грешки. Затова в следващите редове ще ви запознаем с няколко начина да облекчите болката и да намалите вредата за кожата.

 

Реагирайте бързо

 

Ако почувствате началните етапи на изгарянето или забележите какъвто и да е знак на зачервяване на кожата ви или кожата на детето ви – махнете се незабавно от слънцето. Проявяването на симптомите на слънчевото изгаряне може да отнеме от 4 до 6 часа. Лекото порозовяване на раменете може да се превърне в огромен проблем по-късно.

 

слънчево, изгаряне

 

Овлажнявайте кожата си

 

След студения душ (или вана), втривайте в кожата си овлажняващ крем или лосион, за да облекчите дискомфорта. Втривайте лосиона често, за да намалите лющенето на кожата по-късно. Подберете продукти, които съдържат витамините С и Е – това може да помогне да ограничите повредата на кожата. Не търкайте и не обелвайте кожата и мехурите.

 

Пийте голямо количество вода

 

Всяко изгаряне изтегля съдържащата се в останалата част на тялото вода и я насочва към засегнатото място. Затова е необходимо да пиете допълнително количество вода и сокове и да следите за знаци на дехидратация – пресъхнала уста, жажда, намалено количество на уринирането, главоболие, замайване и сънливост. Децата са особено чувствителни, затова се консултирайте с лекар, ако те не се чувстват добре.

 

слънчево, изгаряне

 

Направете оценка на изгарянето

 

Повечето слънчеви изгаряния, дори тези при които са се получили мехури, могат да се третират и у дома. Но в случай, че изгарянето и мехурите покриват 20% или повече от тялото (например – целия гръб на дете), потърсете лекарска помощ. Обърнете се към лекар, също така, ако имате висока температура или треска.

 

Не забравяйте да използвате слънцезащитен лосион, носенето на подходящи дрехи и шапки и избягвайте слънцето колкото е възможно повече в часовете между 10 – 16.

 

Снимки: Brother O'Mara, emarquetti, brentdanley, Foter

Добави коментар