родител, дете, възрастен, подкрепа, мъдрост

Как да сте добри родители за порасналите си деца?

За всеки родител е трудно да приеме, че онова малко вързопче, което е люлял в ръцете си по цели вечери, малкото човече, на чийто милиарди въпроси е отговарял, тийнейджърът, с който е печелил и губил стотици битки, вече е възрастен. Децата рано или късно порастват и се превръщат в зрели и самостоятелни хора и точно така трябва да бъде.

 

За родителите обаче, е трудно да приемат отделянето на детето си. Всъщност за тях възрастта е без значение – независимо на колко години е, за тях детето им си е дете.

 

Когато децата поемат по собствения си път, те започват да взимат самостоятелни решения, които не винаги са по вкуса на родителите им. В много случаи, могат да бъдат възприети дори като охладняване и отдръпване.

 

родител, дете, възрастен, подкрепа, мъдрост

 

Тогава настъпва момента, в който птичето излита от гнездото, а родителите му са длъжни да приемат това. Те вече са освободени от чисто физическите си задължения към детето. От друга страна, в този период родителите вече имат много силна емоционална връзка с децата си, която ще остане за цял живот.

 

Порасналите деца ще се превърнат в отговорни възрастни и най-добри приятели на своите родители. Ето и 3 прости стъпки, които могат да ви помогнат по пътя към изграждането на тези отношения:

 

Четете още: Как да се справите с майка, насаждаща вина? – част 1

 

Уважавайте различията си

 

Отворете очите си, за да видите децата си в нова светлина. Понякога на родителите им остава навика постоянно да критикуват децата си, но вижте – те вече се справят сами с живота, имат добра работа, способни хора са, може би дори вече имат деца, на които са чудесни родители.

 

Разговаряйте с децата си, ще откриете, че разговорите с тях са много окуражаващи. Ако измервате децата си само по своя стандарт, никога няма да сте достатъчно удовлетворени. Уважавайте различията си, вижте в какъв прекрасен човек се е превърнало детето ви. Гордейте се с него.

 

родител, дете, възрастен, подкрепа, мъдрост

 

Споделяйте мъдростта и опита си

 

Всички деца искат да познават добре родителите си. Но не както в детските си години, когато на тях постоянно нещо им е било спестявано. С порасналите деца е съвсем различно, на тях можете да кажете всичко. Дайте им от своя опит, споделете с тях своята мъдрост.

 

Не ги съдете, не им налагайте решение на проблема, не им давайте правилния отговор. Само ги насочете, дайте им опита, който те нямат и ги оставете сами да поемат правилния път. Тогава победата ще е още по-сладка за тях, защото ще си е тяхна.

 

Четете още: Как мама може да се справи с всичко? – част 1

 

Грижете се за себе си

 

След като 20+ години усилията, грижите и вниманието ви, са били постоянно насочени към някой друг, сега е моментът да се погрижите за себе си. Детето ви вече се справя и то чудесно, обърнете малко внимание на себе си. Направете нещо, което винаги сте искали, но никога не ви е оставало време. Насладете се на своя живот.

 

родител, дете, възрастен, подкрепа, мъдрост

 

Колкото и странно да ви звучи, това ще изиграе важна роля за връзката между вас и детето ви. Когато вие сте щастливи, то ще е спокойно за вас и няма да се тревожи. От друга страна, много родители имат склонността постоянно да се бъркат в живота на децата си, независимо дали децата са на 25 г. или вече са ударили 40-те. Не бъдете като тях. Ако се грижите добре за себе си, и гледате собствения си живот, със сигурност ще се чувствате много по-добре. 

Добави коментар