Как да спрем лошите бактерии?

Вагината естествено съдържа бактерии, обикновено добрите бактерии предпазват от лошите бактерии и евентуалните инфекции, които те могат да причинят. Когато балансът на бактериите се наруши, вредните бактерии могат да се размножат и да причинят инфекции или бактериална вагиноза.

 

Няма определени методи за предотвратяване на свръх размножаването на лошите бактерии, но има начини да се намали риска от развитие на инфекции. Ако имате чести инфекции, говорете с лекаря си за стъпките, които може да предприемете, за да насърчите развитието на добрите бактерии и да минимизирате лошите.

 

Храненето

 

Яжте кисело мляко с живи култури или вземайте пробиотик като Lactobacillus acidophilus, за да предотвратите появата на гъбична инфекция. Това е особено важно, когато приемате антибиотици, които убиват не само лошите бактерии, но и добрите, излагайки ви на риск от гъбична инфекция.

 

Четете още: Как да избягаме от гъбичките?

 

Наблюдавайте и контролирайте нивото на кръвната си захар, ако имате диабет. Когато тя не се контролира, тази телесна среда позволява на гъбичките да се развиват и изпреварват добрите бактерии. Посъветвайте се с вашият лекар или диетолог, ако има някои храни, които трябва да избягвате или ако имате повтарящи се инфекции.  

 

Профилактиката

 

Редовно посещавайте гинеколога си за профилактичен преглед. Много жени с бактериална вагиноза нямат симптоми, но откриването и лечението и е важно.

 

Избягвайте промивките. То унищожава добрите бактерии. Измивайте областта на вагината с топла вода, избягвайте стегнати панталони, носете памучно бельо, за да не насърчавате подходяща среда за развитие на лошите бактерии.

 

Четете още: 12 основни правила за интимната хигиена при жените – част 1

 

Внимание: Ако мислите, че инфекцията е започнала, посетете гинеколога си за диагноза, лечение и препоръки.

 

Съвети

 

Въпреки че няма доказани начини за предотвратяване на бактериалната вагиноза, може да намалите риска като използвате презервативи и ограничавате сексуалните си партньори.

 

Ако са Ви предписани лекарства за лечение на бактериална вагиноза, продължете да приемате лекарството дори и симптомите да са отшумели. Приемайте го толкова време, колкото е казал лекаря.

Добави коментар