Как да се храним по-добре – 12 здравословни съвета

Храната е път към нашето здраве. Всичко, което консумираме се отразява на нашето състояние. Ето, защо е толкова важно да се храним по-съзнателно.

 

1. Водете си дневник на храната. Най-важният инструмен за намаляване на теглото или за положителна промяна в храненето, е воденето на такъв дневник.  Записвайте всяко нещо, което консумирате, за да сте наясно, как се храните всъщност. Това ще ви направи отговорни и по-лесно ще индефицирате областите, които трябва да промените.

 

2. Закусата! Това е най-важното ядене за деня. Ще се чувствате по-енергични и свежи, ако тя присъства в храненията ви за деня. Може да бъде едновременно здравословна и вкусна. Може да се спрете на овесени ядки, пресни плодове, пълнозърнест хляб, извара, фъстъчено масло, пресни плодове и др.

 

3. Правете малки стъпки, за да постигнете големи промени. Независимо от целта, която имате – да отслабнете, да понижите холестерола или просто да се чувствате по-добре е необходимо да предприемете малки действия.  Например намалете количеството на олиото – наполовина.  Така храната ви ще бъде  все още вкусна, но с по-малко калории.

 

4. Хранете се бавно. Това е един прекрасен начин да се наслаждавате на храната си и да ядете по-малко.  Бавното хранене е много полезно за организма. Започнете с кратките паузи докато се храните, правете храната си на по-малки парчета, дъвчете повече.

 

5. Обичайте сладкото, но с мярка! Не се отказвайте от сладките изкушения. Хапвайте си от тях, но нека да бъде в по-малко количество, а качеството да е по-високо. Заменете обикновения шоколад с високачествен, истински.

 

6. Наслаждавайте се на праничните вкусотии, но без вина. Всички имаме моменти на слабост и това е нормално. Просто се върнете към здравословните си навици при следващото хранене.

 

7. Хранете се според сезона. Всеки сезон изобилства с полезни плодове и зеленчуци характерни само за определеното време. Лятото се насладете на праскови, дини, пъпеши и т.н, есента на зеле, домати. Постарайте се да си осигурявате качествена храна и ще е най добре, ако си я набавяте направо от производителя. Значението на плодовете и зеленчуците за вашето здраве е безспорно. Заменете полуфабрикатите с прясна храна.

 

8. Пътят към пълноценния стил на хранене е индивидуален. Той трябва да отговаря на вашите изисквания и вкус към храните. Има  много експерти, които могат да ви помогнат, но изберете такъв, който ще се съобрази с вашите вкусове. За да бъде диетата ви здравословна и приятна.

 

9. Старайте се да не оставате прекалено гладни. Най-добре е да хапвате нещичко на всеки 3-4 часа. Това значи три основни хранения и две междинни закуски дневно. Направете списък на здравословните закуски. Може да включите някое обикновено нискомаслено кисело мляко и плодове, сирене с пълнозърнест хляб, зеленчуци и риба тон.

 

10. Яжте здравословни въглехидрати – пълнозърнести храни, нискогликемични храни, които са полезни за здравето. Това може да са – овесена каша, ечемик, булгур. Включете тези храни в менюто си, няколко пъти в седмицата.

 

11. Контролирайте порциите си – това е от значение за контролиране и на теглото.  Измерете купичките, чиниите и чашите, за да разберете колко побират всъщност.  Когато ядете в по-малки съдове, вие подсъзнателно си мислите, че сте приели достатъчно храна, а ако са големи, си мислите, че тя е малко.

 

12. Бъдете добре хидратирани. Забражете за безалкохолните напитки или голямото количество кофеин. Наблегнете на вода, супи, воднисти плодове и зеленчуци.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар