Как да се справя с ревността – само за татковци

Всъщност е напълно нормално да изпитвате ревност към връзката на вашата партньорска с новороденото ви бебе, особено ако тя кърми. Най-вероятно ви е трудно да определите какво точно ви кара да ревнувате – това, че жена ви е някак си по-близка с бебето отколкото вие или това, че бебето сякаш е застанало между вас и партньорката ви. А е напълно възможно да са и двете!

 

Какво трябва да направите ако изпитвате ревност?

 

Каквато и да е причината да ревнувате, вие сте татко. Затова е най-добре е да се освободите от всички тези чувства и да започнете да обсъждате колкото се може по-ясно и искрено тези неща с вашата партньорка.

 

Не подценявайте обаче тази задача, защото може да се окаже доста по-трудна, отколкото си мислите. Възможно е да се притеснявате от това, че тя ще ви помисли за твърде чувствителни. Или пък да не искате да я натоварвате допълнително със своите проблеми. Въпреки всичко, вие имате бебе и се предполага, че трябва да я подкрепяте, нали?

 

Четете още: 5 страха от бащинството

 

Не потискайте ревността

 

Каквото и да ви спира да говорите, оставете го настрана. Най-опасното, което можете да направите е просто да потискате ревността си и да не споделяте нещата, които ви притесняват. Кажете недоизказаното, защото чувствата, които потискате, могат да разстроят партньорката ви и вас, а това определено ще навреди на брака ви. Освен това биха могли да попречат на прекрасния опит, който ще натрупате от бащинството.

 

Говорете с приятел

 

Може би не е лоша идея и да поговорите с приятел, който също е татко. Има доста голям шанс той да ви каже точно това, което имате нужда да чуете. Например, че животът с новороденото бебче ще стане по-добър в момента, в който изградите някаква рутина и всичко се стабилизира. Ако ви е твърде трудно и неудобно да разговаряте с жена си или с приятел, обмислете посещение при терапевт или семеен консултант.

 

Четете още: Готов ли си да станеш татко?

 

Отделете време за себе си и партньорката си

 

Дори и да говорите открито и спокойно с партньорката си, вероятно разговорите няма да са напълно достатъчни. Помолете близък да гледа бебето за една вечер, и поканете жена си на среща, вечеряйте навън, разходете се в парка…

 

Сближете се и с новороденото си бебе – къпете го, гъделичкайте го, играйте си с него, слагайте го да спи, извеждайте го на разходка, а защо и да не смените някой друг памперс? Можете да се включите дори и в храненията, дори ако жена ви кърми. Спокойно можете да поемете една или две от „нощните смени“ и да храните бебето с изцедена кърма.

 

Когато създадете връзка между вас и бебето, която е независима от партньорката ви, със сигурност ревността ще остане на доста по-заден план. Всъщност, колкото повече неща правите с бебето и жена си, толкова по-силна и здрава ще става връзката ви и с двамата.

Добави коментар