Как да се справите с тийнейджър социопат?

Социопатията е тежка форма на антисоциално разстройство на личността. Хората с диагноза социопатия не чувстват емпатия или симпатия към другите хора и не смятат, че последствията от техните действия са важни. Те често не изпитват реални емоции, трудно обичат, нарцистични са, манипулативни, параноични и измамни.

 

Социопатите трудно изпълняват нормите и очакванията на другите, те са склонни да вървят срещу обществените правила и стандарти. Психолозите не диагностицират официално социопатията до 18 г. възраст, но симтомите на състоянието могат да се проявят много по-рано. Да се научите да се справят със тийнейджъра социопат не само ще помогне на детето, но и на тези около него.

 

Стъпка 1

 

Покажете на детето си своята безусловна любов. Изкушаващо е да избягвате човек, показващ социопатично поведение, но това само ще влоши състоянието на тийнейджъра ви. Прекарвайте време с него и често му казвайте колко го обичате. Направете необходимото, за де се чувства детето ви обичано, независимо от това, колко труден характер има.

 

дете, социопатия, антисоциално разстройство, тийнейджър

 

Стъпка 2

 

Контролирайте вашия тийнейджър. Въпреки че за тийнейджърите, които не проявяват социопатично поведение, е добре да имат своето лично пространство, децата социопати трябва да бъдат под стриктно наблюдение. Социопатите са изложени на риск от насилие и рисково сексуално поведение. Контролът над вашия тийнейджър може да помогне да се избегнат тези поведения.

 

Четете още: Техники за самоконтрол при тийнейджърите

 

Стъпка 3

 

Потърсете помощ. Не можете да помогнете на тийнейджъра си ако не знаете как. Присъединете се към групи за подкрепа, онлайн или лично, с други хора, изправени пред същите предизвикателства като вас. Научете повече за разстройството, образовайте се за това как да се справяте с поведението на тийнейджъра си и се мотивирайте от успеха на другите родители.

 

Стъпка 4

 

Насрочете час с психиатър. Въпреки че диагноза социопатия не може да се постави преди детето да навърши 18 г., психиатърът може да забележи подобни наклонности. Терапевтът може да помогне на тийнейджъра да се научи как да се впише в обществото и да намали соципатното поведение. Освен това, ако са необходими медикаменти, специалистът може да предпише такива.

 

тийнейджър, социопат, емоции, антисоциално разстройство

 

Стъпка 5

 

Бъдете позитивни към своя тийнейджър. Социопатите не реагират добре на обвинения или ултиматуми, нито пък искат да разберат как се чувствате. Избягвайте да казвате на тийнейджъра социопат как поведението му ви се отразява негативно или ви разстройва. Вместо това се съсредоточете върху неговите чувства и го попитайте за тях. Не го обвинявайте, особено ако не сте сигурни във вината му. Това може да го ядоса и да доведе до насилие в ситуацията.

 

Четете още: Как да се справите с тийнейджър, който заплашва да се изнесе?

 

Стъпка 6

 

Говорете с вашия тийнейджър за разликата между добро и зло. Въпреки че принципно децата знаят разликата между добро и зло, то социопатите често нямат ясна нямат концепция за тези понятия. Дори и ако мислите, че не ви слуша, говорете с детето си за вземането на добри и лоши решения и последиците от действията. Направете това по насърчителен, а не заплашителен начин, за да не го разстроите или да го ядосате. 

 

Снимки: www.pierrelognoul.be, orangeacid Foter.com

Добави коментар