Как да се справите с тийнейджър, който заплашва да се изнесе?

Думите: „Изнасям се“, произнесени от детето ви, сигурно са сред топ 3 на най-големите кошмари. Дали това се казва с тиха решителност или в разгара на голям спор, тези думи са сигнал. Те са нещо като обявяване на независимост. И вие, и тийнейджърът ви трябва да признаете, че той е пораснал. След няколко седмици, месеца или години, детето ви ще бъде извън дома и ще живее само. Вие трябва да приемете това.

 

Стъпка 1

 

Не обръщайте внимание на заплахата, ако се казва в разгара на спор. Както тийнейджърите, така и възрастните, когато са ядосани могат да кажат неща, за които да съжаляват по-късно. Моментът не е подходящ да предизвикате тийнейджъра да изпълни заплахата си. Вместо това обяснете, че изнасянето му не е нещото, което вие искате, даже напротив.

 

Стъпка 2

 

Отделете се и дайте на себе си и на тийнейджъра си възможност да се успокоите и да се справите с емоциите. Най-напред трябва да се погрижите за собствените си чувства, преди да се обърнете и към неговите. Осъзнайте, че вие като родител, може да се безпокоите за бъдещето на детето си.

 

емоции, тийнейджър, успокоение, планове, родител

 

Нормално е да се притеснявате, че тийнейджърът ще изпълни заканата си и най-вече как това ще се отрази на неговото бъдеще. Може да се тревожите какво ще си помислят другите за вас като родител, ако детето ви иска да се изнесе толкова рано. Все пак, първо се справете се със своите чувства и след това говорете с детето си.

 

Стъпка 3

 

Решавайте проблемите заедно. След като вие и детето ви се успокоите, седнете заедно и обсъдете проблемите във взаимоотношенията си. Това не означава, че вашите правила отиват на вятъра. Родителските очаквания всъщност показват грижа и любов, а не недоверие. Обсъдете правила заедно, определете защо ги има и какво означават за него.

 

Четете още: 6 начина да се справите с грубото отношение на тийнейджъра

 

Може би 17 годишен тийнейджър не смята, че трябва да има вечерен час, а вие сте определили такъв. Ако вечерният час не се е променял няколко години, може би е време да го преразгледате. По този начин можете да достигнете до консенсус за по-късен час в почивните дни или при по-специални случаи. По този начин и двете страни ще са доволни.

 

заплаха, спор, тийнейджър, планове, изнасяне

 

Стъпка 4

 

Говорете с тийнейджъра си за своите планове. Важно е, че и двамата осъзнавате, че рано или късно, всеки ще заживее собствен и самостоятелен живот. Вслушайте се в надеждите и плановете на детето си за неговото бъдеще. Говорете живота, като бюджет и безопасност. Попитайте го за плановете за доходите и балансирането между социалния живот и обучението. Обсъдете това, от което тийнейджърът ще се нуждае и това, което може да занесе в новия си дом в бъдеще. Важно е да запомните, че това не е дискусия, която има за цел да изплаши тийнейджъра и да го разубеди да се изнесе. Вместо това, го приемете като неговата първа крачка в света на възрастните.

 

Четете още: Добрите обноски при тийнейджърите

 

Предупреждения

 

Внимавайте за личностни промени в тийнейджъра си. Ако желанието да се изнесе е придружено с депресия и заплахи да се самонарани, свържете се с психолог веднага.

 

Снимки: Tim . Simpson, fernando butcher Foter.com 

Добави коментар