Как да се справите с гнева на детето?

Гневът е нормална емоция. Той може да покаже на децата, кога нещо е правилно и кога не е справедливо. Но внимавайте, когато поведението на децата е извън контрол или става агресивно, заради гнева.

 

Не се страхувайте да проучите причините за гневните емоции

 

Има много ползи от това да помогнете на детето да се научи да се справя с гнева по здравословен начин. В краткосрочен план това ще спре лошите емоции на детето и причинения на семейството стрес. В по-дългосрочен план, това ще помогне на децата да се научат да решават проблеми и да се справят с емоциите си.

 

Не съдете децата за гнева им

 

Обединете усилия с детето си, за да му помогнете да се справи с гнева си. По този начин позволявате на детето си да знае, че гневът е проблемът, не самото то. С по-малките деца, това може да е дори творческо и забавно. Дайте име на гнева и се опитайте да го нарисувате. Например, гневът може да бъде вулкан, който в крайна сметка изригва.

 

Начина по който реагирате на гнева може да влияе върху това как детето ви реагира на гнева. Може да помогне и на двамата ако го превърнете в нещо, което да правите заедно.

 

дете, гняв, емоции

 

Намерете нещата предизвикващи гняв

 

Работете заедно, за да се опитате да разберете причините за гнева. Така ще се научите да разпознавате ранните предупредителни знаци, преди нивата на гневът да се покачат.

 

Обсъдете стратегии, които вие и детето ви ще можете да използвате срещу гнева. Може би можете да насърчите детето си да брои до 10 или да се отдалечи от ситуацията. Когато забележите ранните предупредителни знаци, дайте на детето си нежно напомняне, че гневът се опитва да се промъкне. Това ще ви даде шанс да изпробвате стратегиите.

 

Четете още: Как да накараме детето да ни слуша

 

Имайте определена цел

 

Определете си цел, върху която да работите, така ще отчитате какво сте постигнали заедно. Може да имате звездна карта на стената и да възнаграждавате детето със стикер всеки път, когато е устояло на гнева за час, после за половин ден, един ден и т.н.

 

Хвалете детето си

 

Положителната обратна връзка е важна. Хвалете усилията на детето си и вашите собствени усилия, без значение колко са малки. Това ще изгради доверие на детето в битката му с гнева. Също така ще помогне да чувствате как и двамата се учите заедно.

 

дете, гняв, емоции

 

Колкото повече време прекарвате в хвалене на усилията си, толкова по-малко време ще имате за наказание за неизпълнение на задължението.

 

Как да разпознаете гнева при децата?

 

Промените в мислите и чувствата на детето ще доведат и до промени в езика на тялото и поведението. Те могат да включват:

 

• стиснати юмруци;

• стягане и напрегнатост в тялото;

• словесни изблици;

• конкретен израз на лицето;

• удряне.

 

Четете още: Уважавайте детето си!

 

Когато гневът се появи той може да има различни форми, от словесни изблици до физическа агресивност и причиняване на щети по мебелите.

 

Гневът понякога може да накара децата да действат по начин, който е вреден за тях самите и за другите, например удряне на стените. Опитайте се да направите пространството около него по-безопасно, ако това се случи.

 

Ако се притеснявате за гнева на детето си или за семейството си, не се колебайте да се консултирате със специалист.

 

Снимки: Foamcow, Caselet Foter.com

Добави коментар