умора, майка, раждане, бебе, депресия

Как да се справим с умората след раждането? – част 1

Вече са минали няколко седмици след раждането, а вие продължавате да се чувствате постоянно уморени? Започвате да се чудите дори дали някога ще се почувствате отново отпочинали?

 

Умората е едно от най-често срещаните оплаквания сред новите майки. Все пак тялото ви се възстановява от невероятните физически предизвикателства, с които се е сблъсквало по време на бременността и раждането, а ако сте родили чрез секцио – и от коремна операция.

 

Същевременно трябва да се грижите за новороденото, което денонощно се нуждае от внимание, храна и смяна на пелени. Поради тази причина сънят ви е накъсан и съответно не можете да се възстановите напълно чрез него.

 

За съжаление, умората може да продължи с месеци. Тя зависи от множество фактори, включително дали бебето ви спи добре, получавате ли помощ у дома и какъв е графикът ви извън грижата за бебето.

 

умора, майка, раждане, бебе, депресия

 

Възможно ли е да има и други причини за умората?

 

Да, съществуват и други причини за умората при майките след раждането. Те включват:

 

• Следродилна депресия

 

Съществува връзка между силната умора и следродилната депресия, въпреки че не е съвсем ясно точно каква. Хроничната липса на сън може да допринесе за депресията при новите майки, а заради нея можете да започнете да спите по-трудно, дори ако имате времето за това.

 

Вижте още: Как да включим таткото в грижите за бебето? – част 1

 

Ако не можете да спите добре, нямате интерес към нищо и се чувствате отчаяни, възможно е да страдате от следродилна депресия. Говорете със своя лекар за това и ако е нужно се насочете към терапевт.

 

• Анемия

 

Анемията също може да е причина за вашата умора. Ако по време на бременността сте били анемични или сте загубили много кръв по време на раждането, лекарят ви може да ви препоръча да взимате добавки с желязо.

 

умора, майка, раждане, бебе, депресия

 

• Хипотиреоидизъм

 

Постоянната умора при майките след раждането може да е симптом и на намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Малък процент от жените развиват това състояние 4-8 месеца след раждането. Ако през това време умората ви се увеличава, говорете със своя лекар. Не се плашете, хипотиреоидизмът е лечимо състояние.

 

• Носталгия

 

Спомените от предишния ви живот могат да понижат настроението ви. Възможно е да изпитвате умора от това. Не трябва да се отказвате от всичко в живота си заради бебето, но не трябва да мислите постоянно за миналото си. След като спрете да мислите за „великите времена“, които сте имали, много по-лесно ще се концентрирате върху настоящето и новото ви амплоа на майка.

 

Вижте още: Как мама може да се справи с всичко? – част 1

 

Не изпадайте в крайности обаче и не си и мислете неща от типа: „Моите нужди не са от значение вече – всичко е за бебето!“. Това въобще не е така. Ако пренебрегвате собствените си нужди, няма да можете да се справяте добре с грижата за бебето си.

 

Продължава на: Как да се справим с умората след раждането? – част 2

 

Снимки: oscarandtara, A W Dimmick, lethaargic Foter.com

Добави коментар