Как да се справим с проблемите на ранната бременност?

Проблемите на ранната бременност не са малко. Някои от тях като например гаденето сутрин са много често срещани. Други като например кървенето на носа се срещат при малко бременни.

 

Скоро след като забременеете, в организма ви настъпват сериозни промени, които ви подготвят за износването на бебето. Организмът ви започва да синтезира нови хормони, увеличава се обема на кръвта, нараства размера на матката. След четвъртия месец от бременността организма ви вече свиква с промените и се чувствате по-добре в сравнение с първия триместър.

 

Сутрешно гадене

 

Среща се при до 70% от бременните жени в ранна бременност. Причината за този проблем не е достатъчно изяснена, но се предполага че се дължи на хормоналните промени. Нормално приключва до 13 или 14 седмица от бременността, но при някои жени продължава и през втория триместър. Може да бъде намалено ако:

 

сутрин изяждате по няколко обикновени бисквити.

ядете по малко, няколко пъти на ден с цел стомаха ви да не остава празен.

избягвате храни и миризми, от които ви става лошо.

пиете повече течности – особено ако повръщате. Повръщането обезводнява организма.

опитвате някои храни и подправки, които могат да облекчат неразположението – например джинджифил и лимони.

 

Сутрешното гадене е един от признаците на бременността, който помрачава еуфорията от предстоящото появяване на малкия човек. Неразположението изчезва след първото тримесечие от бременността, но това не означава, че трябва да се примирявате с него. Има няколко начина да облекчите състоянието си:

 

запазете спокойствие.

ако започвате деня си, скачайки припряно от леглото, за да не закъснеете за работа, повишавате вероятността да ви прилошее. Освен това стресът не е полезен за бебето ви. Затова се будете 10 минути по-рано, протегнете се спокойно и се усмихнете на идващия ден.

 

Четете още: Какво да ядем при сутрешно гадене

 

хранете се с леки храни и редовно.

не стойте дълго време без да сте слагали нищо в устата си. Много добре е да ядете по-малко, но често, отколкото да се тъпчете на вечеря. Плодовете и зеленчуците, както и зеленчуковите супи са идеалният вариант за засищане на глада без гадене. Затова не се лишавайте от тях.

правете упражнения.

ако лежите цял ден в леглото, ще ви прилошее, дори да не сте бременна. Бъдещите майки не са болни, за да трябва да се пазят от всичко. Разхождайте се всеки ден поне по 40 минути, можете да посещавате и курс по йога.

избягвайте силните аромати.

екзотичните храни, френските сирена и острите миризми могат да причинят гадене. Дори аромати, които са ви харесвали преди, сега могат да ви отблъскват.

 

Четете още: Бременност и здраве – как да правя упражнения докато съм бременна?

 

извикайте таткото на помощ. Понякога рутинните действия като готвенето и чистенето могат да ви причинят гадене. Посветете бащата в тайните на кухнята, за да може да ви помага.

избягвайте запушените помещения – ясно е, че не трябва да пушите по време на бременност и кърмене. За да не ви прилошава, избягвайте и запушените помещения. Пасивното пушене е вредно и за вас, и за бебето ви.

спрете кафето – избягвайте кафето и най-вече горещото кафе. Някои майки спират да пият и газирани напитки, защото те също им причиняват гадене.

 

Запек

 

Запекът се среща при около 50% от бременните жени. Една от причините е хормона прогестерон, който забавя процеса на храносмилане. Възможно е този проблем да продължи през цялата бременност, но обикновено е по-сериозен до 13-14 седмица от бременността. За да се предпазите или да намалите проблемите спазвайте няколко правила:

 

яжте редовно;

пийте повече течности;

яжте пресни плодове, зеленчуци и ядки с много фибри.

 

Четете още: Бременност и запек

 

Замаяност

 

Замаяността се среща при около 20% от бременните жени. Дължи се на промени в кръвното налягане през бременността. Проблемът може да съществува през цялата бременност, но е по-значим в началото на втория триместър. За да се предпазите или намалите този проблем е добре да направите следното:

 

ако сте седнала или легнала – не ставайте рязко;

при ходене не бързайте и спирайте за почивки;

избягвайте продължително стоене права;

избягвайте прегряване – например много гореща баня, сауна;

пийте повече течности, особено сутрин.

 

Умора

 

Много жени се оплакват от умора и недоспиване, особено през първия триместър. Една от причините за проблема е увеличеното количество кръв, което натоварва кръвоносната система и води до чувство за умора. Можете да се справите с този проблем, ако:

 

си почивате повече. Ако се нуждаете от повече сън, лягайте по-рано;

искате помощ от вашия партньор и близки;

избягвате стимуланти – например кафе, което в големи дози може да навреди и на вас, и на бебето;

в никакъв случай не използвайте лекарства или хранителни добавки, рекламирани като средства против умора.

 

Четете още: Високо кръвно и бременност

 

Чести промени в настроението

 

Появява се при някой жени в началото на бременността и в последните седмици от бременността. Настроението им може да се променя често от радост и възбуда до раздразнение и депресия. Някои от причините са хормоналните промени, дискомфортта при бременността и други. За да се предпазите от този проблем е добре да дискутирате проблемите и страховете си с вашите близки и лекар.

 

Проблеми с носа: хъркане, кървене от носа, запушване на носа

 

Тези проблеми нарастват през бременността – около 20% от бременните жени се сблъскват с тях, докато при останалите жени този процент е около 4.

 

Проблемите с хъркането и кървенето на носа се дължат най-вече на промени в кръвното налягане. И по-точно – неговото повишаване. Това може да бъде сигнал за по-сериозни проблеми, така че не ги омаловажавайте. За да предотвратите или намалите хъркането:

 

спете настрани, а не по гръб;

старайте се да не наддавате повече от препоръчаното ви от вашия лекар тегло.

 

Вагинални течения и инфекции

 

Вагинални течения се срещат при повечето жени. Те обикновено се дължат на хормонални промени причиняващи отделянето на бяла субстанция без мирис наречена левкорпея. Това не се нуждае от лечение.

 

В някои случаи обаче може да сте получили вагинална инфекция, причинена от бактерии или гъбички. Симптомите обикновено са зачервяване и сърбеж в областта на вагината, както и болезнено уриниране. Тези инфекции не са директна заплаха за вас и могат да бъдат лекувани през бременността.

 

Четете още: Инфекции и бременност

 

Други проблеми

 

Други проблеми, които се срещат при някои бременни жени са например главоболие – ако често имате главоболие е необходимо да се консултирате с вашия лекар. Други проблеми, при които е необходимо незабавно да отидете на консултация са:

 

вагинално кървене;

постоянно главоболие съчетано със замаяност, повръщания, припадания;

средна или силна болка в таза;

всяка болка в таза, която не отминава за повече от 4 часа;

висока температура.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар