Как да се справим с повишения апетит през бременността?

Вторият триместър от бременността, обикновено поставя края на сутрешното гадене и началото на ненаситния глад. Дори катинар на хладилника би бил безполезен срещу гладна бременна жена.

 

Ако не можете да контролирате глада си по време на бременността тук ще разберете как да се справите с него.

 

Каква е причината за повишения апетит?

 

Много е просто – вълчият глад, който започва около 17-та гестационна седмица се дължи на факта, че вашето бебе расте и има нужда от повече хранителни вещества. То ви изпраща това съобщение силно и ясно.

 

Какво трябва да знаете?

 

Когато става въпрос за задоволяване на апетита по време на бременността, трябва да слушате тялото си и бебето си. Ако не сте наддали тегло през първия триместър или дори сте свалили заради гаденето, появата на незадоволимия глад може би е начин тялото ви да навакса това, от което се нуждае.

 

Това не значи, че трябва да сте неразумни. Да, факт е, че сега се храните за двама, но единият от вас е доста по-малък. Така че, ако сте започнали да хапвате порция за мама и порция за бебе, може би малко трябва да намалите темпото.

 

Имайте предвид, че нормално приемът на калории по време на бременността като цяло трябва да е с около 350 повече калории на ден по време на второто тримесечие и около 500 калории над нормалния дневен прием, в края на бременността.

 

Какво можете да направите?

 

Следвайте следните указания, за да потушите този разяждащ, постоянен глад:

 

• Пийте достатъчно течности

 

Много е лесно да сбъркате дехидратацията с глад и тъй като тялото ви трябва да се грижи за нуждите на бебето, вие се нуждаете от повече течности отколкото обикновено. Стремете се към минимум 8 чаши дневно, като трябва да ги увеличите, ако навън е горещо и се потите много.

 

Четете още: Причини да не качвате тегло по време на бременността

 

• Избирайте добре храните си

 

Избирайте храни, които ще ви заситят за по-дълго време и не съдържат празни калории. Например пълнозърнест солен мъфин със сирене ще ви засити за много по-дълго време, отколкото 2 понички. Хапвайте храни, които изискват повече дъвчене и се ядат по-бавно. Например една салата е много по-добър избор пред порция пържени картофки.

 

• Поддържайте хладилника си добре зареден

 

Когато огладнеете за някаква бърза закуска, хубаво би било в него да откриете пъпеш, праскови, морков, вместо шоколад, вафла или поничка. Плодовете и зеленчуците са много полезни за вас по време на бременността. Те ще снабдят както вас, така и бебето с много витамини и минерали.

 

• Избягвайте изкушенията

 

Опитайте да държите вредните храни извън списъка за пазаруване и далеч от дома си. Приберете ли ги вкъщи, те ще станат прекалено неустоими, затова поддържайте дистанция.

 

Четете още: От колко сън се нуждаем през първия триместър на бременността?

 

• Хапвайте често

 

Направете така, че храната, която приемате за деня да е разделена в поне 5-6 хранения през целия ден. Хапвайте по малко и избягвайте прекалено обилните хранения 3 пъти дневно. Ако ядете твърде много наведнъж, ще се чувствате преяли и ще ви е тежко.

 

Когато бебето стане прекалено голямо, няма да има достатъчно пространство в корема, а преяждането ще довежда до подуване, газове, киселини и болки в стомаха – това не ви звучи добре, нали?

 

• Носете си закуски навън

 

Можете да си вземете орехи, стафиди, банан, питателно барче с ядки и т.н. Имайте под ръка здравословна, питателна закуска за спешни случаи.

 

• Отдавайте се на изкушението понякога

 

Позволявайте си любимата си храна от време на време, дори и да не е най-полезната. Ако се лишавате постоянно, ще ви е много трудно, да издържате на изкушенията, така че си позволявайте по малко.

 

• Следете теглото си по време на бременността

 

Запомнете това – ако качвате твърде много тегло твърде бързо, значи приемате прекалено много калории. Ако качвате прекалено малко и прекалено бавно – значи приемате по-малко калории, отколкото трябва.

Добави коментар