Как да се справим с коликите?

Въпреки че коликите не са непременно знак, че бебето ви изпитва болка, то е добре да го заведете на лекар ако ви се струва, че плаче прекалено много без видима причина (пълен памперс, време за хранене или сън). Вашият лекар може да провери причините за плача.

 

В повечето случаи постоянният плач сигнализира за сериозна причина. Може да се почувствате по-спокойни за плача на бебето едва, когато лекарят потвърди, че детето ви е здраво.

 

Така че когато вашето бебе е в пристъп на плач, просто поемете дълбоко дъх и се погрижете за основното – кърмете го на поискване, сменяйте пелените, когато е необходимо. Опитайте с обезболяващите методи, които обикновено помагат, като пеене, люлеене или разходка с количка.

 

бебе, колики, плач, хранене

 

Имайте предвид, че изпитани и надеждни методи може и да не работят всеки път. При коликите бебето ви може да плаче без очевидна причина, въпреки че здраво. Това може да е наистина стресиращо, но в такива моменти си припомняйте, че всичко е наред и това ще отмине.

 

Четете още: Коликите – можем ли да ги преборим?

 

Справяне с коликите може да бъде трудно, а някои родители се чувстват депресирани, безпомощни и дори ядосани, когато се сблъскват с постоянния плач на бебето. Ако партньорът ви си е у дома, може да се редувате, за да имате възможност да си взимате кратки почивки. Но ако сте сама с бебето си, може да опитате следното:

• изведете бебето на разходка, така и двамата ще се порадвате на малко свеж въздух

• наемете детегледачка или помолете приятел да гледа бебето за малко, докато вие си вземете вана или легнете за малко в тиха стая

• говорете с приятел или близък роднина за това, през което преминавате

• прегърнете и полюшвайте бебето си, но си сложете слушалки за да слушате музика, така че плачът да не е единственият звук, който слушате постоянно

• ако не можете да се измъкнете от къщата, направете упражнения или танцувайте

 

бебе, колики, плач, изнервяне

 

Ако бебето ви изнерви, сложете го за 5 мин в леглото му и отидете в другата стая, за да се успокоите. Последното нещо, което искате да направите е да насочите гнева си към детето си.

 

Когато бебето ви е по-спокойно:

• дайте си почивка и време за себе си, докато бебето ви спи

• слушайте успокояваща музика

• наслаждавайте се на бебето си, като записвате хубавите си моменти заедно

• говорете с партньора си за това как се справяте и какво още можете да направите

• говорете с други майки на малки деца, които имат колики

 

Четете още: Храненето с бутилка – спомага ли за намаляването на коликите?

 

Ако не можете да се справите, потърсете помощ преди да се претоварите. Ако станете нетърпеливи към бебето си, може да ви бъде по-трудно да го успокоите. Не се притеснявайте да говорите с лекаря, за това как се чувствате. Можете също така да потърсите и професионална помощ.

 

Снимки: Kit4na, xxxtoff Foter.com 

Добави коментар