страх, раждане, болка, бебе

Как да се справим със страха от раждането?

Ново изследване разглежда връзката между страха от раждането и следродилната депресия. Учените стигат до заключението, че страхът от раждането може да отключи следродилна депресия, увеличавайки шансовете трикратно при жени без анамнеза за депресия и петкратно при жени със такава. Ето защо е толкова важно да се справите със страха от раждането.

 

Вижте кои са 6-те общи опасения на бъдещите майки и как можете да ги преодолеете:

 

1. „Болката ще е убийствена!“

 

Болката без съмнение ще е част от процеса и много майки се притесняват от нея. Добрата новина е, че можете да се възползвате от епидуралната упойка. Не е нужно да се правите на герои – ако се притеснявате от болката, просто поискайте да ви я поставят.

 

страх, раждане, болка, бебе

 

Имайте предвид, че някои жени твърдят, че болката по време на раждането е наподобявала болезнени менструални спазми и въобще не е била толкова силна, колкото са си я представяли. Можете да се подготвите и чрез медитация, йога и правилно дишане –  всичко, което ще ви помогне да се успокоите е добре дошло. Ако ви се псува, например, просто го направете.

 

Ако нищо от казаното не ви е успокоило, трябва да знаете, че тялото ви произвежда ендорфини, които могат да доведат до състояние на еуфория по време на раждането и дори до оргазъм. Освен това повечето жени твърдят, че дори не си спомнят болката след като то е минало. Само си помислете – жените раждат от хиляди години – тялото ви е създадено така, че да се справи. Опитайте да запазите спокойствие, правете дихателни упражнения и всичко ще бъде наред.

 

Четете още: Позитивна настройка = по-лесно раждане

 

2. „Ако се наложи да ми направят цезарово сечение?“

 

Въпреки факта, че през последните 20 г. цезаровото сечение е все по-честа практика, трябва да знаете, че освен ако вие не го поискате, лекарите ще го направят наистина само и единствено ако е необходимо. Разговаряйте със своя лекар, кажете му своите предпочитания. Дори да се наложи да ви направят цезарово сечение, вие все пак ще можете да кърмите след раждането.

 

Най-важното е вие и бебето ви да сте добре. Не трябва да се чувствате виновни заради начина, по който то се е появило на бял свят. Ако ви притеснява, че при следваща бременност пак ще трябва да ви правят секцио, успокойте се. В днешно време много жени раждат второто си дете по съвсем естествен път.

 

страх, раждане, болка, бебе

 

3. „Ами ако бебето ми се роди мъртво?“

 

По-малко от 1% бременности завършват с мъртвородено дете. И все пак, ако се притеснявате, приемете факта, че сте безсилни и не можете да направите нищо, за да предотвратите тази изключително рядка трагедия. Посещавайте редовно своя лекар, следвайте стриктно заръките му и вероятно всичко ще е наред.

 

4. „А ако се наакам?“

 

Няма да ви казваме, че е невъзможно да се случи. Трябва да знаете обаче, че медицинският екип в болницата е виждал всичко и няма да впечатлите никого с подобно нещо. Що се отнася до приятелите и семейството ви, за тях в момента е важно вие и бебето да сте добре. Никой не би обърнал внимание на нещо подобно, в момент, в който вие раждате нов живот. Освен това, в повечето болници, преди раждането се прави клизма, след която със сигурност всичко ще е наред.

 

Четете още: 8 знака, че раждането наближава

 

5. „Сексуалният ми живот ще приключи.“

 

Някои жени изпитват болка след раждането, защото им е направена епизотомия или са имали разкъсване, но болката ще отмине така или иначе. Ще се изненадате с каква грижа и толерантност ще подходи партньорът ви. Той вероятно няма да поиска секс, преди вие самата да не го поискате. Моментът е чудесен да свикнете с новата си роля на родители и да заздравите още повече емоционалната си връзка. Говорете свободно с него, говорете за чувствата си, защото откритата комуникация в момента е ключов фактор.

 

страх, раждане, болка, бебе

 

6. „Няма да стигна в болницата навреме“

 

Това е изключително рядко и почти не се случва. Все пак няма как да не забележите предродилните контракции. Освен това, колкото и да не ви се вярва, в миналото хората са раждали къде ли не, включително на полето и човешкият род е продължил, нали? Пригответе си багаж, имайте готовност за лесен достъп до транспорт и няма да имате никакви проблеми.

 

Снимки: sade_1411, JerryLai0208 Foter.com

Добави коментар