Как да се справим със страха от раждането?

Автор: Неви Боджукова

Семеен консултант

 

Един от основните фактори, които пречат за естествения процес на протичане на раждането е страхът.

 

Всяка бременна жена (особено тези, на които им предстои да родят за пръв път) изпитва страх от това, което ще се случи по време на нейното раждане. До известна степен този страх е полезен, защото той има функцията да мобилизира и концентрира жената за предстоящия процес.

 

Четете още: Митове и легенди за раждането!

 

Но! Както се казва, в дозата е лекарството и отровата. Затова излишният и безоснователен страх може да ви попречи да изживеете раждането като един естествен процес и да доведе до различни усложнения. Затова най-важната задача за всяка бъдеща мама е да се справи със страха, като го сведе до позволената и полезна доза.

 

Как да направите това?

 

Един от начините да победите страховете е да ги изкажете на глас (напишете на един лист) и срещу всеки един от тях да напишете разумното решение (обяснение), което да го неутрализира. Ако ви е трудно да намерите сама разумни аргументи за някои от страховете си, се обърнете към вашия лекар или друг специалист, който да ви разясни всички неизвестни и да ви даде спокойствие и увереност, че всичко ще е наред.

 

страх, раждане,

 

Сега ще изброя някои от основните страхове, с които се сблъсква всяка жена, на която и предстои раждане и ще се опитам да ви дам аргументи, които ще ви помогнат да намалите тези страхове:

 

• Страхът, че раждането ще продължи прекалено дълго.

 

Успокойте се! Средната продължителност на естественото раждане е между 6 и 10 часа, като при някои жени процеса е доста по-кратък. Най-активната и по-трудна част на раждането започва след като шийката на матката стигне до повече от 4 сантиметра разкритие. Много от жените отиват в родилния дом с 6 и повече сантиметра разкритие, така че раждането им протича за много по-малко от 6 часа. Освен това вашият лекар ще направи всичко необходимо раждането да е съобразено с вашите сили и възможности и няма да ви остави да се мъчите прекалено дълго. Вярвайте му!

 

Четете още: Да преодолеем страха от раждането

 

• Епизиотомията ми звучи страшно и болезнено

 

Какво представлява тя? По време на епизиотомия, лекарят прави разрез в перинеума – зоната между вагината и ануса – за да направи място за главата на бебето. Процедурата трае секунда и болката е в пъти по-малка от това, което си представяте.

 

Като доказателство за това е фактът, че много жени не разбират, че това се е случило по време на раждането, а чак след като всичко вече е минало. Не забравяйте, че епизиотомията е само и единствено, за да ви помогне и да направи раждането по-лесно за вас и вашето бебе.

 

раждане, продължителност, страх, епизиотомия

 

• Страхът от епидуралната упойка

 

Епидуралната упойка служи, за да намали болката по време на раждането. Тя се слага чрез катетър, който е прекаран през куха игла в долната част на гърба. По този начин вие няма да усещате болките съпътстващи раждането. Не се страхувайте от евентуални усложнения, защото рискът от такива е много малък. Обърнете внимание на положителните страни на тази упойка и не се вторачвайте в отрицателните нюанси, които и без това са минимални!

 

Четете още: Знаците за началото на раждането

 

• Страх ме е да не се наложи цезарово сечение

 

Шансът вагиналното раждане да премине в цезарово сечение не е толкова голям. Липсата на напредък в процеса на естественото раждане е най-честата причина за извършване на цезарово сечение, тогава когато се установи, че бебето или майката са в беда или пък в случаите, когато се установи, че бебето е заело седалищна позиция.

 

Друга причина за секцио е ако имате състояние, наречено плацента превия, при което плацентата е ниско разположена. Помнете, че спешното цезарово сечение е най-добрата развръзка, ако нещо в процеса на естественото раждане се обърка, затова няма причина да се страхувате от него, нали все пак крайната цел е вие и вашето бебе да сте здрави и добре!

 

страх, раждане, лекар, настройка

 

• Страхът от болката

 

Това е най-предозирания страх! И това може би се дължи на факта, че голяма част от жените не вярват, че способността им да се справят с болката е много по-голяма, отколкото си представят. Освен това, за съжаление жените все по-рядко се доверяват на телата си и не вярват, че те могат да се справят по най-добрия начин с този естествен процес.

 

Какво би ви помогнало да намалите този страх?

 

Освен упражненията за дишане и релаксация, които може да практикувате по време на бременността, ето и няколко утвърждения, които може да си повтаряте всеки ден по време на вашата бременност, за да развиете увереността в себе си и да намалите нездравословния страх.  

 

Четете още: Как дишането помага по време на раждане?

 

Вярвам на себе си и на моя лекар, че заедно ще превърнем деня на раждането в най- прекрасния ден от моя живот!

 

Когато раждането започне ще бъда в сигурни ръце, ще бъда сред лекари, които ще се погрижат за мен и моето бебе!

 

раждане, страх, настройка, доверие, лекар

 

По време на моето раждане ще съдействам активно на лекарите и бебето, за да се случат нещата по най-добрия начин за нас!

 

Ще се отпусна и ще се доверя на тялото си, защото вярвам, че то ще се справи отлично с тази задача!

 

Четете още: Даже не ни се вярва, че раждането е минало…

 

Ще вложа цялата си енергия в това да се концентрирам в процеса, вместо да я пилея в паника!

 

И за финал искам да ви пожелая: Скъпи, бъдещи майки, не се съмнявайте в себе си и вярвайте, че сте по-силни от страховете си! Пожелавам ви успех, вие можете!

 

Снимки: Charlie Brewer, Schwangerschaft, teresawer Foter

Добави коментар