Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки – част 1

Когато детето ви навлезе в тийнейджърските си години, очевидно нещата започват да се променят. За да се справите с промяната и да помогнете на детето си да се насочи в правилна посока, ще трябва да промените очакванията си и да развиете емпатия, и същевременно да балансирате допустимите граници.

 

Ще опитаме да очертаем целия процес в 9 прости стъпки. Вие със сигурност искате да имате здраво и щастливо дете – ето няколко начина да постигнете това:

 

Стъпка 1 – Променете очакванията си

 

Според проучванията, фронталният кортекс (мозъчната кора) на мозъка не се развива напълно докато човека не навърши 20 г., а понякога и 30 г. Този преден дял на мозъка, има задачата да изпълнява различни функции. Той отговаря за планирането и контролирането на импулсите ни.

 

дете, тийнейджър, съпричастност, развитие, страх

 

Звучи изкусително да се отнасяте с тийнейджъра си като с възрастен, който умее да взима обмислени решения и да контролира импулсите си. Това обаче не е така. Просто мозъка на тийнейджъра все още е в процес на развитие и през тази част от живота си той се нуждае от родителска подкрепа, съвет, а понякога и контрол.

 

Вместо да очаквате те да мислят като възрастни, по-скоро очаквайте, че няма да могат да се контролират. Затова е необходимо да им помагате.

 

Стъпка 2 – Не ги третирайте като заподозрени

 

Вижте още: Когато тийнейджърът ви ви мрази

 

Тийнейджърите постоянно изпитват страх от нещо. Страх от останалите, страх, че няма да се впишат, от учителите, от подигравки и т.н. Те наистина не се нуждаят от допълнителни страхове, насаждани от вас.

 

Когато един тийнейджър се прибере у дома, това трябва да е мястото, на което се чувства сигурен и защитен и където е обичан и приет. Страховете трябва да останат от другата страна на входната врата.

 

дете, тийнейджър, съпричастност, развитие, страх

 

Когато детето ви влезе в стаята, вие наистина трябва да се зарадвате, че го виждате. Не да го погледнете критично и да го засипете с въпроси – къде е бил, какво е правил, с кого и т.н. Любовта и приемането е най-хубавото, което можете да дадете на един тийнейджър. Това ще повиши тяхното доверие във вас и ще направи връзката ви още по-здрава.

 

Стъпка 3 – Съпричастност

 

Спомнете си какво е било, когато вие сте били тийнейджър и го умножете по 10. В този критичен момент от живота, вашият тийнейджър търси някой, който да разбере какво преживява.

 

Вижте още: Тийнейджърите и алкохола

 

Всички имаме нужда от разбиране, но вашият тийнейджър се нуждае много повече от него, отколкото си представяте. Когато се прибере вкъщи той иска да поговори с някого, без значение колко е важно това, което правите, вие трябва да му обърнете внимание.

 

Гледайте ги в очите и се фокусирайте върху това какво те казват, а не какво ще кажете вие. Запазете отговора си за подходящия момент. Понякога тийнейджърите се нуждаят просто от някой, който да ги изслуша. Не е нужно вие да се справяте с проблемите им, те сами ще намерят решението. По-скоро бъдете съпричастни и ги изслушвайте.

 

Вашият тийнейджър се нуждае от това и ако не му го дадете вие, той ще намери някой друг, с когото да разговаря по този начин.

 

дете, тийнейджър, съпричастност, развитие, страх

 

Стъпка 4 – Спрете да се карате с тях

 

Тийнейджърите често имат усещането, че трябва да се докажат пред своите връстници и учители и така те автоматично започват да мислят, че трябва да се доказват и пред вас. Не позволявайте скарването с тях да ви разстрои.

 

Говорете им съпричастно и използвайте подходящи думи и изрази – „Обзалагам се, че и тя/той се чувства по този начин“, „Ти как би постъпил на негово място“, „Не знам, а ти какво мислиш?“.

 

Това, че не искате да спорите с тях и това, че не знаят защо, може да ги ядоса още повече. Кажете им, че ги обичате твърде много, за да се карате с тях за дреболии.

 

Опитайте се никога да не лапвате кукичката, когато ви хвърлят въдицата. Така ще предпазите и себе си, и тях от много спорове и скандали за неща, които дори не са от значение.

 

Продължава на: Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки – част 2

 

Снимки: Steve Crane, marlon.net, Seth, Jeff Kontur Foter.com

Добави коментар