Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки – част 2

Продължава от: Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки – част 1

 

Стъпка 5 – Установете граници и се придържайте към тях

 

Всеки у дома трябва да има задължения. Цялата отговорност по поддръжката на дома не трябва да се носи само от един човек. Тийнейджърите не са изключение от това правило. Решете заедно кой какво трябва да върши. Бъдете разумни. Не възлагайте на никого повече от 2 задължения плюс почистване на собствената стая. Вместо да се карате с тях, когато не са свършили задълженията си, просто ги накарайте да понесат последствията от това.

 

Например, когато искат да излязат с приятел/ка, кажете „О, това звучи много забавно, ако си беше свършил/а работата, разбира се, щеше да отидеш!“. Това е моментът, в който те ще поискат да се споразумеят с вас. Съгласете се и ги накарайте да свършат всичко, което не са, плюс бонус задължение за деня преди да излязат.

 

Не се ядосвайте когато вашият тийнейджър не се придържа към семейния план. Изчакайте търпеливо. Когато се появи подходяща възможност, справете се със ситуацията. Използвайте разбиране и съпричастност, по този начин шансът за положителен развой на събитията и за двете страни е много голям.

 

дете, тийнейджър, приятел, дом

 

Давайте на вашия тийнейджър възможност да направи избор, в допустими граници, разбира се. Това ще създаде в него усещането, че има контрол върху живота си. Например – „В колко часа ще се прибереш – в 21:30 или 22:00?“. Така те ще усетят, че им се доверявате и ще могат да решат сами за себе си. Ако закъснеят след вечерния си час, поговорете разумно и спокойно с тях за обстоятелствата и наложете някакво наказание.

 

Стъпка 6 – Уважавайте вашия тийнейджър

 

Отнасяйте се с уважение към детето си през цялото време. Ако постоянно му крещите, ще навредите на неговите емоции и то ще се превърне в несигурен възрастен. Никой не обича да бъде омаловажаван (включително и вие, нали?). Научете се да не омаловажавате детето си или да го „гледате от високо“. Уважавайте мнението му и го искайте от него.

 

Вижте още: Как вреди марихуаната върху мозъка на тийнейджъра

 

Ако се возите заедно в колата, пуснете любимата му станция по радиото. Ако обича да спортува, това е добър начин да се сближите още повече, като ходите на състезанията му. Ако тийнейджърът ви е музикално хлапе, запишете го на уроци и ходете на всичките му представления или рецитали. Ако спечели някаква награда, покажете, че това е много важно – направете семейна вечеря в негова чест или отидете на ресторант.

 

дете, тийнейджър, приятел, дом

 

Стъпка 7 – Отворете дома си за техните приятели

 

Вашите тийнейджъри търсят място, където да се мотаят. Помогнете за това. Направете нещо вкусно за хапване, оставете ги да слушат любимата си музика, а защо да не се включите и вие. Ще се изненадате колко от техните приятели може да се нуждаят от вашия съвет или просто изслушване.

 

Ако нещо ви кара да се чувствате много некомфортно, в крайна сметка това е вашата къща и можете да наложите своите правила. Имайте предвид, че това няма да помогне, а само ще ги накара да се чувстват неуважавани или така, сякаш им нямате доверие. Откритата комуникация винаги е по-добрият подход.

 

Вижте още: Тийнейджърите и алкохола

 

Стъпка 8 – Искайте реванш за ежедневните им дребни грешки

 

Детето ви може без да иска да настъпи дистанционното, когато бърза рано сутрин за училище, а вие реагирате „Колко пъти съм ти казвал/а да не си толкова тромав…“. Но всъщност да бута разни неща и да не е кой знае колко внимателен, е съвсем нормално в тази възраст.

 

дете, тийнейджър, приятел, дом

 

Когато вие се ядосвате и мрънкате, това само ще го направи по-нервен и вероятността за още една счупена чиния определено нараства. Научете го в по-подходящ момент от този на инцидента. Едно „бъди по-внимателен“ е напълно достатъчно в случая.

 

Стъпка 9 – Показвайте им колко много ги обичате

 

Топла прегръдка, целувка по бузата, едно „обичам те“ – всички тези малки неща са много, много важни, въпреки, че вашето дете в момента предпочита да се мотае с приятели, отколкото да бъде в прегръдките на мама или татко.

 

Ще дойде момент когато ще се изправи срещу неща, които могат да го учудят или да го накарат да се страхува. Нека знаят, че винаги сте там и те винаги могат да дотичат при вас, а вие ще им обясните всичко, ще се опитате да помогнете и ще им покажете колко много ги обичате.

 

Снимки: AstridWestvang, PJMixer, Jeff Kontur, Steve Crane Foter.com

Добави коментар