диария, лято, разстройство, гадене

Как да се предпазите от лятна диария?

Диарията може да причини множество неудобства. За жалост обикновено се появява в най-неподходящия момент – през летните месеци. Когато е много горещо, децата са изключително уязвими. Това обаче не означава, че възрастните са защитени от бактериалните инфекции, които причиняват хронична диария през лятото.

 

Диарията може да се получи в следствие от попаднали в червата и стомаха микроскопични паразити. Тя може да включва не само разстройство, но и гадене, повръщане, висока температура, а това определено ще направи някои от летните ви дни доста неприятни.

 

Замърсената храна и вода, са основната причина за тази инфекция. Ако обаче вземете някои предпазни мерки, можете да предпазите себе си и близките си от диарията. Ето и какво трябва да имате предвид.

 

диария, лято, разстройство, гадене

 

Месо

 

Винаги когато консумирате месо, то трябва да е достатъчно добре термично обработено, тъй като леко суровото месо, може да стане една от основните причини за диария.

 

Чисти ръце

 

Някои видове паразити лесно могат да причинят диария. Редовното миене на ръцете е добра и важна превантивна мярка. Потенето също може да е голям проблем през лятото. Винаги поддържайте тялото си чисто, мийте ръцете си всеки пък, когато се връщате от обществено място. Това ще помогне.

 

Пикантни храни

 

През летните месеци намалете приема на пикантни храни, които имат киселинни свойства. Намалете приема на кофеин, тъй като той може да влоши симптомите на диария.

 

Четете още: Салмонела и хранително натравяне

 

Басейни

 

Бъдете внимателни с басейните през лятото, тъй като в тях се събират много хора на едно място. Това съответно дава подходяща среда за разпространение на микроорганизмите от един човек на друг. Винаги се къпете след като се приберете от басейна.

 

диария, лято, разстройство, гадене

 

Вода

 

Внимавайте с водата, която пиете. Уверете се, че пиете филтрирана вода. Замърсената вода е една от основните причини за диария.

 

Салати

 

Ако обичате да хапвате салати, уверете се, че измивате добре суровите зеленчуци или плодове, преди да ги консумирате. Суровите храни винаги са богати на микроорганизми, които могат да причинят диария. 

Добави коментар