Как да се предпазим от настинка и грип?

Не винаги е възможно да се предпазим от настинки и грип, но има няколко неща, които можем да направим, за да сведем риска до минимум.

 

1. Мийте ръцете си

 

Най-важното нещо, което може да направите, за да се предотврати всяка болест е да се мият редовно ръцете. Миенето на ръцете намалява риска от предаване на вируси и бактерии. Научете колко важно е да си миете ръцете и как да го правите правилно.

 

Актуален въпрос, който се появява често, когато става въпрос за миене на ръце е какъв тип сапун използвате. Антибактериалните сапуни наистина ли предпазват повече от обикновените? Разберете какви изледвания са направени за антибактериалните сапуни.

 

настинка, грип, превенция

 

2. Противогрипни ваксини

 

Противогрипните ваксини са най-добрият начин за предотвратяване на грип. Випреки, че не е 100% ефективна, ваксината осигурява много добра защита срещу грип и е най-добрата възможност, която имаме в момента. Няколко групи хора, винаги трябва да се ваксинират. Усложненията от грипа не си стуват риска от пропускането на ваксината.

 

Четете още: Да се подготвим за сезона на грипа

 

Ако не сте привърженик на инжекциите, има и други възможности. Консултирайте се с вашия лекар, относно това какви са различните опции за ваксинация и изберете най-подходящата за вас и вашето семейство.

 

настинка, грип, здраве, превенция

 

3. Останете здрави около другите хора

 

Независимо дали сте на работа или у дома, да бъдете около болни хора значително увеличава риска от разболяване. Въпреки, че тези ситуации, не винаги могат да бъдат под ваш контрол, може да направите няколко стъпки, за да се предпазите:

 

Мийте ръцете си често;

Поддържайте работното си място чисто;

Хранете се балансирано всеки ден, включително и на закуска;

Избягвайте колеги, които са болни;

Пиите поне по 8 чаши вода дневно;

Правете чести почивки през целия ден;

Използвайте отпуската си;

Откажте цигарите.

 

Четете още: Настинка

 

4. Когато не можете да измиете ръцете си

 

Миенето на ръцете винаги е най-добрият начин да се предпазите от заболяване, но не винаги може да има вода и сапун наоколо. Така че какво може да направите? Носенето на антибактериален лосион у себе си, може да бъде решение.

 

Снимки: Ambro, marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар