Как да се подготвим за бременността?

Ако обмисляте да имате бебе, най-вероятно се чудите колко време ще отнеме забременяването, кога да правите секс и колко често. Можете да намерите отговорите на тези въпроси тук:

 

Шанс за забременяване

 

Един от най-често задаваните въпроси е „Какъв е шанса да забременея през този месец?”. При повечето двойки, които се опитват да имат дете, шанса варира между 15 и 25% през всеки конкретен месец.

 

Съществуват няколко фактора, които влияят върху шанса за забременяване:

 

•  Възраст

 

След като станете на 30 години, шансовете за забременяване започват да намаляват все повече и повече с напредването на възрастта.

 

Нередовен менструален цикъл

 

Ако имате нередовен менструален цикъл е много по-трудно да изчислите кога овулирате, което затруднява определянето на идеалното време за правене на секс.

 

Честотата на правенето на секс

 

Колкото по-рядко правите секс, толкова по-трудно ще забременеете.

 

подготовка, бременност, забременяване, секс

 

Колко време се опитвате да заченете

 

Ако не можете да забременеете, след като опитвате една година, шансовете ви за забременяване намаляват. Говорете с лекаря си относно тестовете за мъжки и женски инфертилитет.

 

Заболяване или медицинско състояние, което затруднява забременяването.

 

Познаване на менструалният цикъл

 

Познаването на менструалният цикъл може да помогне за забременяването.

 

Женският цикъл започва в първия ден, в който забележите ярка червена кръв – не само зацапване – и свършва в деня преди началото на следващия цикъл. Цикълът може да продължи 21-35 или повече дни. Ако дължината на цикъла варира с няколко дни, този цикъл се нарича нередовен, но обичаен. Повечето жени нямат редовен цикъл. Това не означава задължително, че нещо не е наред със здравето им.

 

Четете още: Колко време отнема забременяването?

 

Правене на секс и забременяване.

 

забременяване, секс, овулация, подготовка за бременностДруг чест въпрос, който задават двойките опитващи се да заченат, е: Колко често трябва да правим секс? Накратко отговорът е – често.

 

Много двойки, които се опитват да заченат, хабят изключително много енергия, за да изчислят с математическа точност кога да правят секс, като съобразяват кога жената е в овулация. Теоретично този подход има логика – скорошни изследвания показват, че прозореца, в който спермата може да оплоди яйцеклетката е доста малък: по същество – 4 – 5 дни преди овулацията и в деня на самата овулация. Най-добрия шанс за забременяване е правенето на секс в деня преди овулацията и в деня, в който жената овулира. Така че, е най-добре да правите секс по-често през този 5 – 6 дневен прозорец.

 

Но докато синхронизирането на правенето на секс с тези няколко дни в цикъла изглежда логично, то също така има и няколко недостатъка – основно, защото процесите в тялото ви не винаги протичат точно и навременно, като швейцарски часовник. Дори ако цикълът ви е редовен, овулацията може да настъпи по всяко време по време на този цикъл. Ако правите секс в деня, в който си мислите, че овулирате, а овулацията ви се е забавила (или избързала) с няколко дни – най-вероятно няма да имате късмет.

 

Така че експертите съветват да подсигурите шанса си: правете секс поне 2-3 пъти седмично. Изследванията показват, че ако спермограмата на партньора ви е добра, ежедневното правене на секс увеличава шансовете за забременяване.

 

Спиране на противозачатъчните таблетки

 

Колко време отнема премахването на ефекта от противозачатъчните таблетки? – Всъщност е възможно да забременеете веднага след като спрете противозачатъчните – в момента, в който хормоните от хапчетата се изчистят от системата ви. Въпреки че обикновено минават няколко месеца, преди овулацията да стане отново нормална.

 

Четете още: Лъжи и истини за хапчетата срещу зачеване

 

Безопасно ли е да заченете веднага след като спрете противозачатъчните? – Да – при жените, които забременяват веднага след като спрат да приемат противозачатъчни е също толкова вероятно да имат здрави бебета, колкото и жените, които чакат няколко месеца преди това.

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар