зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

Как да се подготвим за бебе? – част 2

Продължава от: Как да се подготвим за бебе? – част 1

 

В първата част на материала ви разказахме кои са различните фактори, на които е добре бъдещите родители да обърнат внимание, за да се подготвят пълноценно за появата на новия живот. Представихме ви основните рискови фактори, а сега специалистите от МК „Д-р Щерев“ разказват какво точно трябва да е поведението спрямо тях, какъв е срокът, в който трябва да се вземат мерки и какви да са те.

 

Рисков фактор: Тютюнопушене

 

Препоръка: Отказване или намаляване до минимум на тютюнопушенето при планиране на бебе и по време на опитите на зачеване за мъжа и за жената, както и пълно отказване от тютюнопушенето и продължително присъствие в помещения с цигарен дим за жената след регистриране на бременност. Желателно е след успешното зачеване партньорът също да продължи ограничението за тютюнопушене или поне да не пуши в присъствието на бременната жена. Пасивното пушене може да навреди на плода не по-малко от активното.

 

Период на изпълнение на препоръката: При жената – по време на целия период на овогенезата, 125 дни преди опитите за забременяване. При мъжа – по време на целия период на сперматогенезата, 90 дни преди опитите за забременяване. Минимален период: поне 40 дни преди стартирането на опити за зачеване.

 

Рисков фактор: Алкохол

 

Препоръка: Като цяло СЗО препоръчва на отговорните консуматори да разпределят броя на алкохолните напитки през дните на седмицата и да определят 2 дни, в които да не консумират алкохол. При подготовка за зачеване е препоръчително жените да ограничат приема на алкохолни напитки до 4 питиета седмично (1 питие = 20 гр. чист алкохол). При мъжете ограничението може да е в рамките на съкращаване наполовина на умерената среднодневна употреба. След стартирането на опитите за зачеване е препоръчително двойката да ограничи приема на алкохол до минимум.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Период на изпълнение на препоръката: Ограничаването може да започне постепенно в началото на периода на ово- и сперматогенезата (120 дни за жената и 90 за мъжа), като достигне посочените минимални дози в последния месец преди стартирането на опити за забременяване. Минимален период: последните 2 седмици преди менструационния цикъл преди стартиране на опитите за зачеване.

 

Рисков фактор: Наркотични вещества

 

Препоръка: Не се препоръчва прием на наркотични вещества, анаболни препарати и стероиди в нито един момент на подготовката, опитите или след самото зачеване. При прием на такива вещества и препарати е препоръчително той да бъде преустановен веднага след като двойката започне планиране на бъдещо забременяване като задължително се изчака преди стартиране на опити.

 

Четете още: Какво не трябва да правите, ако искате да забременеете?

 

Период на изпълнение на препоръката: По време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване). Минимален период: няма

 

Рисков фактор: Алергени

 

Препоръка: Контактът с алергени в повечето случаи не може да се предвиди или контролира. Когато предвидимостта е възможна (сезонни алергени или определени храни) е препоръчително в периода на алергичната реакция, ако тя е съчетана с прием на медикаменти, да не се правят активни опити за забременяване (главно поради понижените шансове за успех, а не толкова поради опасност от увреждания на плода). Непосредствено преди стартиране на опити за зачеване е препоръчително жената и мъжът да избягват контакт с познатите им елементи, предизвикващи алергична реакция при тях.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Период на изпълнение на препоръката: При идването на менструационния цикъл преди стартирането на опити за зачеване. Минимален период: по време на опити зачеване.

 

Рисков фактор: Стрес и напрежение

 

Препоръка: Необходимо е по възможност преди стартиране на опити за зачеване да се намали нивото на стрес у мъжа, жената и двойката като цяло. Ако тревожността и емоционалната нестабилност са на високи равнища при единия или при двамата партньори, е препоръчително те да проведат серия от консултации с психолог. Целта е да се намали напрежението и да се изработят механизми за приглушаване на влиянието на стресогенните фактори.

 

Четете още: Как да се подготвите за бременността?

 

Период на изпълнение на препоръката: Няколко месеца преди стартирането на опити за зачеване. Минимален период: по време на опити зачеване.

 

Рисков фактор: Нездравословно хранене

 

Препоръка: Планирането на създаване на бебе трябва да започне с промяна на хранителната диета на бъдещите родители. Препоръчително е от нея да бъдат „изхвърлени” или ограничени до минимум всички вредни храни, описани по-горе в рисковите фактори. Най-подходящата храна при подготовка и стартиране на опити за забременяване е т.нар. средиземноморска кухня – богата на пресни зеленчуци и плодове, свежи и леки храни без запръжки, зехтин (без използване за пържене), морски дарове (с избягване на рибите, съдържащи високо ниво на живак).

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Допълнително подходящи са суровите зърнени закуски (мюсли), пълнозърнения хлаб и паста, лещата и бобените култури, суровите слънчогледови семена, фрешовете от цитрусови плодове, спанакът,  броколите, марулята и т.н. В допълнение жените може да приемат хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина, витамин B12, витамин Е и други полезни витамини и минерали. За мъжете е препоръчителен ежедневният прием на мултивитамини, съдържащи цинк, селен, калций, витамин Е.

 

Период на изпълнение на препоръката: Препоръчително е постоянно спазване на здравословна хранителна диета. Минимален период: по време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване).

 

Рисков фактор: Затлъстяване

 

Четете още: Разбиране на тестовете за бременност

 

Препоръка: Намаляването на телесното тегло и при мъжа, и при жената, може да увеличи многократно възможността за забременяване и износване на бебето. Промяната в начина хранене, съчетана с активен двигателен режим оказват благоприятен ефект върху цялостното състояние на женския организъм и значително увеличават шансовете за успех при опити за зачеване. Чрез умерени спортни натоварвания жената допринася освен за понижаване на теглото си и до подобряване на кръвоснабдяването на таза си, което е благоприятно при опитите за забременяване.

 

Непосредствено преди опити за зачеване не са препоръчителни диетите за отслабване. Обикновено те нарочно са нискокалорични и това може да създаде рискове от хранителни дефицити за организма. Поради тази причина постигането на оптималния индекс на телесната маса трябва да се извърши преди планирането на бебе. Това е нужно, за да може при подготовката за зачеване женският организъм да има достатъчно време да запълни запасите си от витамини и минерали.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Не е препоръчително поне три месеца преди евентуалната бременност да се спазват диети за отслабване. При мъжа е препоръчително понижаването на телесното тегло, заедно с активно спортуване. Комбинацията спомага за добра здравословна кондиция и подобрено оросяване на тестисите. Това на свой ред повишава оплодителните качества на сперматозоидите.

 

Период на изпълнение на препоръката: Препоръчително е една година преди стартирането на опитите за зачеване. При жените диетите за отслабване трябва да бъдат прекратени най-късно до три месеца преди започването на опити.

 

Рисков фактор: Вредни влияния от заобикалящата среда

 

Четете още: 10 стъпки в подготовката за бременността

 

Препоръка: Двойките, планиращи бебе, трябва да избягват продължителното излагане на лъчения. Ако работата на жената и/или мъжа е свързана с материали, съдържащи тежки метали, пестициди или други токсични елементи, описани в рисковите фактори, е препоръчително те да се информират от работодателя си за възможностите за ограничаване на досега до тях по време на подготовката и опитите за зачеване.

 

Период на изпълнение на препоръката: Препоръчително е постоянно избягване на ненужно излагане на лъчения и досег до токсични материали. Минимален период: по време на целия период на ово- и сперматогенезата (125 дни за жената и 90 дни за мъжа преди опитите за зачеване).

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар