Как да се подготвим за бебе? – част 1

Защо е нужна подготовка?

 

Съвремието излага хората в активна репродуктивна възраст на редица вредни фактори като стрес, нездравословна среда, различни алергени и неблагоприятни влияния. Към тях се прибавят и особеностите на модерния начин на живот, като отлагане на създаването на деца, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, прием на различни стимуланти, нездравословно хранене и др. Всичко това може да окаже негативно влияние върху създаването на нов живот на три различни нива, уточняват репродуктивните специалисти от МК „Д-р Щерев“.

 

На първо място, рисковите фактори и вредните навици могат да затруднят самото зачеване. На второ, те могат да доведат до проблеми в развитието на ембриона и в последствие до увреждания на плода дори при успешно зачеване. На трето, могат да създадат такива генетични предразположения, които да повлияят върху бъдещото здравословно развитие на заченатото дете, когато то вече е възрастен човек. Затова, ако двойката реши да подходи отговорно към създаването на нов живот, може да предприеме подготвителни стъпки и по този начин да намали вредното влияние в този специален период.

 

Подготовката трябва да започне няколко месеца преди стартирането на опити за зачеване. Доказано е, че при жената процесът на развитие на бъдещите доминантни фоликули, които ще дадат годни за оплождане яйцеклетки, е с продължителност около 125 дни или около 4 месеца. При мъжа сперматогенезата (образуването на сперматозоиди) е с продължителност около 90 дни или 3 месеца. Самата подготовка се изразява в избягване на определени рискови фактори и следване на здравословен график поне в описаните по-горе периоди. А ето кои са и тези фактори:

 

Тютюнопушене

 

За никого не е тайна, че този вреден навик може да повлияе изключително негативно върху една развиваща се бременност. Важно е да се отбележи и, че вредното влияние на никотина и съдържащите се над 2000 допълнителни химични вещества в цигарите може да предизвика репродуктивни проблеми.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Клинично доказано е, че тютюнопушенето при жените намалява шансовете за успешно забременяване и износване на плода с 40%. Пушенето оказва вреден ефект върху репродуктивните органи, свързва се с преждевременното стареене на яйчниците и изчерпването на яйчниковия резерв. В допълнение при жените пушачи има увеличен риск от увреждане на делителното вретено на яйцеклетките, което ги прави негодни за оплождане.

 

При мъжете тютюнопушенето може да окаже пагубно влияние върху процеса на производство на качествени сперматозоиди с добри оплодителни способности. То може да намали наличието на сперматозоиди в мъжката сперма със 17%.

 

Алкохол

 

Четете още: Как да се подготвите за бременността?

 

Всяка субстанция, която води до интоксикация на организма, не е препоръчителна в месеците на подготовка за зачеване. Алкохолът е сред тези субстанции, особено при употребата му в по-големи количества. Скорошни проучвания показват, че дори умерената ежедневна употреба може да има вредно последствие върху фертилитета и състоянието на бъдещия плод.

 

Вредното влияние на алкохола върху жените, желаещи да забременеят, може да се изрази в проблемно зачеване, в увеличена заплаха от спонтанен аборт и повишен риск от увреждане в растежа и развитието на плода. Вече е доказана връзката между злоупотребата с алкохол и хипоталамо-хипофизо-яйчникова дисфункция. Тя може да доведе до отсъствие на цикъл, липса на овулация, дефекти в лутеалната фаза на цикъла с неправилно развитие на маточната лигавица и абнормно повишени равнища на хормона пролактин.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Вредното влияние на алкохола при мъжете, желаещи да създадат поколение, може да се изрази в неправилно функциниране на черния дроб и повишаване на нивата на естроген. Това може да наруши сперматогенезата и да предизвика допълнителни хормонални нарушения.

 

Наркотични вещества, анаболни препарати и кортикостероиди

 

Наркотичните вещества от всякакъв вид могат да окажат изключително вредно влияние върху овогенезата и сперматогенезата. Техният прием в периода преди и по време на опитите за забременяване може да окаже пагубен ефект върху качеството на женските яйцеклетки и мъжките сперматозоиди. Това може да доведе не само до затруднения при зачеването, но и до увреждания на ембриона и в последствие на плода.

 

Четете още: Какво не трябва да правите, ако искате да забременеете?

 

Употребата на наркотици при жените в зависимост от различните видове вещества може да предизвика смущения в менструалния цикъл, отсъствие на овулация и менструация или нарушения във фалопиевите тръби. При мъжете приемането на наркотици може да доведе до импотентност, намален обем на семенна течност и намалена подвижност на сперматозоидите. 

 

Алергени

 

Алергените са вещества и структури, които предизвикват човешката имунна система да реагира и да отделя специфични елементи, наречени антитела. Нерядко в следствие на излагането на различни алергени (полени, глутен и др.) женският организъм може да създаде реакция, която да възпрепятства производството на хормоните, предизвикващи овулация.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Еквивалентната реакция в мъжкия организъм може да доведе до намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите. Допълнително при някои двойки, определени протеини в семенната течност на партньора предизвикват алергична реакция, при която произведените от женската имунна система антителата убиват или правят негодни за оплождане попадналите в нея сперматозоиди.

 

Стрес и напрежение

 

Стресът е сред основните фактори, на които трябва да се обърне внимание при подготовката за зачеване. Често високите му нива могат да са причина за проблеми със забременяването и стерилитет както при жените, така и при мъжете.

 

Четете още: Спортът преди забременяване

 

При жените психологическото напрежение може да предизвика дисфункции на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос, което да доведе до хормонални нарушения. Те могат да причинят смущения в менструалния цикъл и да доведат до отсъствие на овулация. Стресът е пряко свързан с повишаване на нивата на хормона пролактин, произвеждан от хипофизната жлеза, който над определени стойности възпрепятства забременяването. В допълнение емоционалното напрежение при жените може да предизвика и чисто физиологични реакции, които да възпрепятстват движението на яйцеклетки и сперматозоиди през фалопиевите тръби или да нарушат кръвоснабдяването на матката.

 

При мъжете стресогенните фактори могат да нарушат нормалния процес на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко на брой сперматозоиди с нарушена морфология и  оплодителни качества.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Нездравословно хранене

 

Когато става въпрос за опити за забременяване с основание може да се прилага известната максима „ти си това, което ядеш“. Фертилността на мъжа и жената може пряко да се повлияе от храните и напитките, които те всекидневно приемат. На първо място, начинът на хранене може да окаже влияние върху хормоналния баланс в организма, което да доведе до понижени шансове за зачеване. На второ, предпочитанията към определени храни могат да окажат зловредно влияние върху ово- и сперматогенезата. На трето място, що се отнася до женския организъм, ефектите от нездравословното хранене дори преди самата бременност ще се предадат директно или косвено не само на бъдещия бебешки организъм, но и на няколко последващи поколения.

 

По време на подготовката за зачеване неблагоприятно влияние може да окаже прекомерния прием на хранителни продукти или напитки с високо съдържание на захар, кофеин, аспартам; риби, богати на живак (напр. скумрия, риба тон, акула); храните, богати на животински мазнини; храните, съдържащи консерванти и стабилизиратори; храните и напитките с прекалено високо съдържание на витамин А, C и D; храните, богати на рафинирани въглехидрати като бял хляб и тестени изделия; суровите и недопечени меса; суровите яйца; непастьоризираните млека и сирена; соевите храни и т.н.

 

Четете още: Да се подготвим за бременността разумно

 

Разбира се, не е задължително пълното избягване на изброените храни, а просто тяхната ограничена или умерена консумация при подготовката и по време на бременността.

 

Затлъстяване

 

Телесното тегло е от изключителна важност при опитите за забременяване както при жените, така и при мъжете, като и двете му крайности влияят негативно. За измерване на нормата на телесното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса, който се изчислява, като се раздели теглото в килограми на височината в метри, повдигната на квадрат. Отклонения от нормалното тегло може да доведат до хормонален дисбаланс, който да наруши процеса на производство на яйцеклетки и сперматозоиди.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Изследванията показват, че жените с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт. Съществува и пряка връзка между наднорменото тегло и синдрома на поликистозните яйчници. Затлъстяването може да доведе до смущения в менструалния цикъл и репродуктивни проблеми. Като цяло повишеното тегло при жените намалява шансовете за забременяване.

 

При мъжете със затлъстяване се наблюдава по-малък обем на еякулата и по-слаба подвижност на сперматозоидите. Наднорменото тегло често е и причина за нарушения на различните съставки в семенната плазма, което може да доведе до затруднена миграция на сперматозоидите.

 

Вредни влияния от заобикалящата среда

 

Четете още: 10 стъпки в подготовката за бременността

 

Определени фактори от околната среда също могат да окажат зловредно влияние върху репродуктивните възможности на мъжа и жената и върху развиващия се плод. Преди стартиране и по време на опити за забременяване е важно да се обърне повишено внимание върху заобикалящите условия в дома, местоработата и местата, в които бъдещите родители прекарват повече време. Трябва да се избягва продължително и директно излагане на всякакъв вид лъчения (радиационно, рентгеново).

 

Не се препоръчва досег до токсични вещества, съдържащи тежки метали. Излагането на пестициди (етилен дибромид, органофосфати и др.) може също да повлияе негативно ово- и сперматогенезата. Особена опасност за фертилността на мъжете крият халогенните въглеводородни съединения като ДДТ, диоксини, хлориди, полихлорните бисфеноли и карбамати. Сред химикалите, които могат да увредят мъжките семенни клетки, са бензол, олово, кадмий, диоксини, гликол етер, халотан, метаксифлуран, метил-живак, полихлорен бифенил, сервовъглерод, толуол.

 

зачеване, рискови фактори, овогенеза, сперматогенеза

 

Престоят в прекалено топли помещения и пространства, продължителното застояване на едно място в седнало положение, непрекъсната работа пред компютър без почивка, продължително излагане на силни електромагнитни и микровълнови лъчения (в това число и от GSM апарати) в областта на репродуктивните органи може да влоши качеството на мъжката сперма.

 

Полови инфекции, възпаления и прекъснати минали бременности

 

Инфекциите, предавани по сексуален път, могат сериозно да намалят шансовете за успешно зачеване. При жените сред водещите причини за стерилитет е нарушената проходимост на маточните тръби. Те имат редица функции, които са важни, за да се придвижи яйцеклетката до кухината на матката. Тези функции са хормонално зависими и върху тях оказват влияние всички изброени досега негативни фактори, но те най-често се увреждат и от прекарани възпалителни заболявания на малкия таз.

 

Преобладаващо те са предизвикани от полово предавани инфекции. Важно е да се знае, че при всякакъв вид гинекологични оплаквания трябва да се потърси консултация със специалист, защото най-опасно за репродуктивното здраве е да се остави заболяването да отмине от само себе си.

 

Четете още: Тютюнопушене и бременност – важни факти

 

Абортът по желание води класацията на причинителите на увреждане на маточните тръби и респективно за безплодие. Той е рисков за здравето, особено при нераждали жени. При него плодът се отстранява чрез кюретиране на матката. Понякога след такава манипулация в маточната кухина често остават частици тъкан, които причиняват инфекции. Тези инфекции могат до доведат до увреждане и запушване на маточните тръби и оттам до безплодие.

 

При мъжете полово предаваните инфекции, особено, когато не са лекувани адекватно, могат да доведат до намаляване на общия брой сперматозоиди в еякулата, до липсата на подвижност на сперматозоидите и дори да предизвикат запушване на семепроводите. Често инфекциите при мъжете преминават безсимптомно, затова е необходимо повишено внимание и консултация със специалист при всяко съмнение.

 

Продължава на: Как да се подготвим за бебе? – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар