детегледачка, бебето, дете, грижи

Как да се подготвим да оставим детето си на детегледачка?

Нормално е да изпитвате смесени чувства, когато за първи път оставяте детето си с детегледачка. Възможно е да сте едновременно и нервни, и развълнувани, и дори да чувствате известна вина.

 

Има няколко неща, които можете да направите, за да подготвите  бебето си, а и себе си, за времето, през което то ще бъде оставено на грижите на детегледачка, за да премине всичко гладко и без проблеми:

 

Как да подготвя детето си за моето отсъствие?

 

Важно е бебето ви да привикне с грижите на някой друг. Хубаво е този процес на свикване да започне относително рано – преди да се прояви тревога от раздялата. Това ще направи нещата по-лесни за всички.

 

детегледачка, бебето, дете, грижи

 

Започнете с кратки периоди на раздяла, като начало – по 15 мин. След това постепенно увеличете периодите.  Това ще помогне на бебето ви да свикне, че не винаги сте наоколо.

 

Четете още: 7 причини да не се чувствате виновни, че се връщате на работа

 

В началото можете да оставите на партньора си грижата за бебето, докато ви няма. Освен добре за вас и бебето, това ще е чудесен начин той да изгради по-здрава връзка с детето си. В свободното си време можете да се разходите, да потичате или да напазарувате, например.  

 

Ако кърмите, ще трябва постепенно да започнете да храните бебето си с бутилка. Възможно е да се наложи да си вземете и помпа за кърма, за да улесните процеса на нейното изцеждане.

 

детегледачка, бебето, дете, грижи

 

Как да намаля проблемите?

 

Няма изпитан метод, който да улесни раздялата с бебето – всеки случай е строго индивидуален. Въпреки това следните съвети могат да помогнат:

 

Опитайте се да не показвате притеснение или неувереност пред детето си. Ако то го усети, също ще започне да се притеснява.

 

Четете още: Как да включим таткото в грижите за бебето? – част 1

 

Отнасяйте се с внимание към кратките раздели. Когато е време да излезете, не се бавете и не отделяйте много време, за да се сбогувате.

 

Погрижете се детето ви да си е починало преди да излезете. Така ще се чувства по-добре и няма да е толкова кисело когато е гладно или уморено.

 

детегледачка, бебето, дете, грижи

 

Добре е детегледачката да дойте у вас 2-3 дни преди да дойде моментът да оставите детето си на нейните грижи и да остане поне около час. По този начин ще се опознаят, а вие ще можете да видите дали се разбират.

 

Не се измъквайте без да се сбогувате, но можете да дадете на бебето си нова играчка около момента на тръгването. По този начин вниманието му ще е концентрирано главно върху нея.

 

Четете още: Съвети от една неподготвена майка

 

Запомнете – вие не просто заслужавате малко време за себе си, а се нуждаете от него. Времето, прекарано на работното място, не се брои. Дори и да сте се върнали на работа, все пак се нуждаете от малко време за спорт, срещи с приятели или свободна вечер, която да прекарате само с партньора си.

 

Снимки: SharonaGott, SupportPDX Foter.com

Добави коментар