Как да се погрижим за бебешките зъбки?

Интервю с д-р Анета Цокова, специалист по дентална медицина.

 

Мама, татко и аз (МТА): Как родителите трябва да се грижат за здравето на устната кухина на детето преди поникването на зъбите?

 

Д-р Анета Цокова: Във всяка устна кухина обитават микроорганизми, но е от изключително значение какви са те. Важно е малките деца да не се целуват по устата, защото микрофлората на възрастните е съвсем различна от тази в детската устичка и много лесно могат да се пренесат микроорганизми, които да са болестотворни за детето.

 

Вижте още: Етапи на пробив на млечните зъби

 

В периода преди поникването на зъбите – тогава, когато основната храна на детето е млякото, е важно след всяко хранене на детето да се дава вода, за да не остава мляко в устата, което започва да се разгражда и служи за храна на гъбички и бактерии. Това довежда до възпаление на венците и лигавицата в устата, т. нар. млечница.

 

зъби, бебе, дете, биберон

 

Погрешен подход е, когато детето не може да заспи, да му се дава подсладена вода, сокове или мед, при което захарта остава в устата по време на сън. Докато спим слюноотделянето е намалено, а слюнката притежава голям потенциал за защита – от една страна механично отмива остатъците от храна, от друга съдържа вещества, които убиват микроорганизмите и противодействат на вредното въздействие на захарите и бактериите. Затова е от основно значение устата да се почиства непосредствено преди сън, независимо за коя възраст говорим.

 

Вижте още: Здрави зъбки на мама – здрави зъбки на малчо

 

МТА: Какви рискове за детските зъби крие употребата на биберон-залъгалка?

 

Д-р Анета Цокова: Бибероните трябва да бъдат с анатомична форма, тъй като в периодите на интензивен растеж, костите са много лесно деформируеми, а при пробива си зъбите са подвижни. Един обемен биберон в комбинация с действието на мускулите на устата при сукане могат да предизвикат изкривявне и проблеми със захапката на детето.

 

Най-добре е бибероните да бъдат отстранени възможно най-рано при пробива на зъбките, но ако има необходимост от тях, те трябва да са с анатомична форма, което е обозначено на опаковката.

 

зъби, бебе, дете, биберон

 

Другият риск се крие отново в състава на течностите, ако биберонът е на шише, и продължителността на престоя им в устната кухина. Колкото по-дълго стоят млякото и сладките течности в устата, толкова по-голяма опасност има от развитие на възпаления на венците и кариеси на зъбите.

 

МТА: Кога трябва да се започне с миенето на зъбите при детето с паста? С каква паста се мият зъбките на най-малките?

 

Д-р Анета Цокова: Миенето на зъбките започва от пробива им. В началото – при наличие само на няколко зъбчета, миенето може да става със специалните за това напръстници. Те са платнени и на тях има влакънца или гумени издатини. Слагат се на показалеца и с него се почистват внимателно зъбките.

 

Вижте още: Бебе – хранене и грижа за първите зъбки

 

Разбира се има и четки за зъби, с които малките обичат да си играят и при пробива на повече зъби трябва да започнат да се ползват. Първо детето мие, до колкото може, след като му е показано, а след това задължително майката или таткото измива зъбите.

 

зъби, бебе, дете, биберон

 

Пастите за малки деца са съобразени с факта, че те не могат да плюят добре, затова нямат флуор или той е в много малки количества (според възрастта), пенителите са с доста намалени стойности и имат приятен вкус. Така че пасти за зъби могат да се ползват винаги, но само такива, които са за съответната възраст.

 

Снимки: Clare Bloomfield, Sura Nualpradid, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар