Как да се избавим от лошия дъх

Хиляди хора страдат от хроничен лош дъх. Нека поговорим за причините, които го предизвикват и какво може да направим, за да го премахнем.

 

  • Четка и конци редовно

 

Лошият дъх често е следствие на лоша хигиена на устната кухина. Миризмата може да бъде причинена от разлагането на частиците храна и бактериите в устата. Мийте зъбите си най-малко два пъти на ден и не збравяйте да ползвате конци за почистване.

 

  • Почиствайте езика си също

 

Много хора се грижат за зъбите си, но забравят да почистват и езика си. Ако внимателно го почиствате всеки път, когато миете зъбите си, ще се оттървете от бактериите причиняващи лошия дъх. За тази цел използвайте другата страна на четката си.

 

  • Посететe зъболекар

 

Посетете зъболекаря си, той може да открие причината за лошия дъх и да я острани. Миризмата може да е причинена от абцес, възпаление на венците или кариес. Дори да нямате проблеми е добре профилактично да посещавате зъболекаря си на всеки 6 месеца.

 

  • Изберете правилната паста за зъби

 

Паста за зъби, която съдържа натурално ментово масло и масло от чаено дърво, може да помогне за премахването на лошия дъх. Тези масла са известни с техните анти-бактериални свойства и могат да помогнат в борбата с бактериите причиняващи лош дъх.

 

  • Спрете тютюнопушенето

 

Пушенето освен, че е вредно за здравето, може да доведе до неприятен дъх. Парадонтозата понякога също е следствие на този вреден навик.

 

  • Избягвайте храните със силна миризма

 

Една от честите причини за лошия дъх може да бъде храната. Избягвайте чесън, лук, зеле и кафе. Тези храни и напитки имат миризми, които застояват в устата, дори след като си измиете зъбите.

 

Ако все пак не можете да се откажете от кафето, всеки път след като се насладите на тази напитка изплаквайте устата си.

 

  • Дъвчете дъвка

 

Сухотата в устата е основна причина за лошия дъх. За да увеличите притока на слюнка и намалите сухотата в устата, пийте вода през целия ден. Също така, дъвчете дъвка без захар или такава, която съдържа естествени подсладители.

 

  • Хапнете филийка хляб

 

Вярвате или не, може би вашата ниско-въглехидратна диета причинява вашият лош дъх, заради всичкото месо, с което се храните. Ако имате хроничен лош дъх и не може да откриете причината, хапвайте по филийка хляб след хранене и вижте дали това няма да елиминира проблема.

 

  • Посетете лекаря си

 

Причина за лошия дъх може да е и здравословен проблем. Ако сте изключили всички останали вероятности – като рядко миене на зъбите, сухота в устата, абцеси, пушене и т.н, говорете с вашият лекар за евентуални здравни проблеми, които може да имате.

Добави коментар