Как да се държим с нашия първокласник?

Добре е от рано да създадете определени навици на детето си, за да му е по-лесно да се справя в училище.

 

 Всяка сутрин го събуждайте по-рано, за да има време спокойно да се приготви за училище. Бъдете позитивни и разговаряйте с него. Нека споделя новите си впечатления.

 

 Научете детето си да си приготвя учебниците си от предния ден, за да няма суетене и бързане рано сутрин. Нека си изготви ясна програма.

 

 Не критикувайте детето си прекалено. Не прекалявайте със забележките си, за да не започне да се страхува и да не иска да споделя с вас. Разбира се, ако детето сбърка e умесно да поговорите с него, но предварителните заплахи са излишни.

 

Четете още: Първият учебен ден – как да се подготвите?

 

 След училище, позволете на детето си да си поиграe и да си почине. Когато си върне силите, нека се захване с домашните. Научете го да поема отговорност за задълженията си.

 

 Научете детето си редовно да си учи уроците и да си пише домашните. Когато е необходимо му помагайте, но колкото е по-самостоятелно, толкова по-добре.

 

Не забравяйте да се забавлявате заедно. Разхождайте се, играйте заедно. Важно е детето да усеща, че вашето отношение към него не се е променило. Подкрепяйте го, защото има нужда от вашето внимание и оценка.

Добави коментар