Как да се грижим правилно за зъбите си?

Интервю с д-р Анета Цокова, специалист по дентална медицина

 

Портал „Мама, татко и аз: (MTA): Какво представлява кариесът и какво предизвиква появата му?

 

Д-р Анета Цокова: Кариесът представлява разрушение на зъбната структура под въздействие на комбинация от фактори – наличие на хранителни вещества, кисела среда и определени бактерии, като тези фактори трябва да са налични достатъчно дълго време.

 

След хранене по зъбната повърхност се образува тънък пласт от частици храна и микроорганизми, слепени от слузесто вещество, присъстващо в слюнката. Този пласт се нарича плака и представлява биофилм, т.е. живо микрообщество от бактерии. Ако биофилмът остане неразрушен дълго време, процесите в него започват да застрашават цялостта на зъба.

 

Четете още: Как да се погрижим за бебешките зъбки?

 

Първо започват да се извличат минералните съставки от повърхността и се появява бяло петно. В тази първа фаза кариесът е обратим. Ако се почиства добре и му се даде възможност, зъбът възвръща минералното си съдържание от слюнката. Ако обаче плаката продължава да се трупа, в разрехавената повърхностна структура на зъба навлизат по-малки бактерии.

 

Тяхната жизнена дейност води до последващо по-голямо минерално извличане и в дълбочина, както и разрушаване на органичните съставки на зъба. Това вече се проявява с образуване на кухини или дупчици, в които навлизат все повече бактерии.

 

МТА: Трябва ли да се посещава зъболекар при условие, че няма оплаквания от зъбите?

 

Д-р Анета Цокова: Независимо дали има оплаквания винаги е добре да се правят регулярни профилактични прегледи. Много от проблемите в устната кухина (напр. малки кариеси, наличие на зъбен камък) не са свързани със силно изразени симптоми и затова бихте могли да ги пропуснете. Ако се чака да има болка, за да се посети зъболекар, заболяванията обикновено са по-нареднали и изискват повече посещения за излекуването им.

 

Четете още: Първата среща на детето със зъболекаря

 

Дори и да няма кариеси редовните визити при денталния лекар (на 6 мес. или най-много на 1 година) осигуряват професионално почистване, а и спокойствие, че всичко е наред. Премахването на зъбен камък и плака е от голямо значение за здравето на венците, на зъбите и дори на целия организъм, тъй като все повече изследвания доказват връзка между пародонтита и някои системни заболявания.

 

МТА: Какво ще посъветвате пациентите, които се страхуват от посещение на зъболекарския кабинет? Как могат да го преодолеят?

 

Д-р Анета Цокова: Страхът от зъболекар, както повечето страхове, може да се преодолее само чрез активно рационално мислене и упорита работа по премахването му, както от страна на зъболекаря, така и от страна на пациента.

 

От значение са мотивацията на пациента, доброто усещане за личността и професионализма на зъболекаря, което да прерастне в доверие, и не на последно място подходът на зъболекаря към пациента и подходът на пациента към проблемите в устата.

 

Четете още: Как да се избавим от лошия дъх

 

Обикновено пациентите, които се страхуват, имат доста проблеми за разрешаване в устната кухина и това ги демотивира допълнително – заради сложността, заради високата крайна цена на лечението.

 

Трябва да се състави план на лечение, всяка стъпка от плана да се коментира и фокусът на пациента да бъде само върху конкретната стъпка, която предстои, а не да се тревожи за всичко на куп. Трябва той бъде убеден, че лечението ще бъде безболезнено (с използване на упойки) и да вложи волята си за редовни посещения до постигане на желания резултат.

Добави коментар