Как да се грижим за морско свинче?

Морските свинчета са гризачи, които са дошли от Южна Америка. Tе са любящи, нежни и са подходящи за отглеждане от деца. Въпреки това, като истински тревопасни животни, които са много ниско в хранителната верига, те трябва да се държат далеч от кучета, котки, порове и плъхове.

 

Също така не могат да скачат повече от 10 см във въздуха, така че ги дръжте далеч от опасности, като падане от ръба на маса, легло, стълби и т.н.

 

От какво ще се нуждаете?

 

За да отглеждате морско свинче, ще ви трябва следното оборудване:

• клетка или аквариум

• кутия за пренасяне

• храна и съд за вода

• постелка за сън

• нокторезачка и четка

• безопасно парче от плодно дърво за дъвчене

• “убежище“

 

гризач, морско свинче, дете, отглеждане

 

Упражнения

 

Морските свинчета не трябва да се тичат в колело. Никога! Тичането в колело често води до повреди в гърба, краката и като цяло тези упражнения са нездравословни за тях. Не обръщайте внимание на снимките, в които свинчетата се упражняват на колело.

 

Вместо това осигурете на морското свинче пространство, където да тича. Можете дори да помислите за кошарка за игра или празен пластмасов плитък басейн.

 

Четете още: Домашен любимец за вашето дете с аутизъм

 

Хранене

 

Морските свинчета са мърляви. Бъдете готови да чистите техните купички за храна и вода постоянно. Добър вариант е съдчето за вода да се постави отстрани на клетката.

 

Свежата трева и сеното трябва да бъдат на разположение по всяко време, както и пелетите за морски свинчета. Това трябва да бъде основната част от храната на вашия домашен любимец.

 

Пресните зеленчуци като моркови, броколи, листа и репички ще допълнят добре диетата на вашия любимец. Добавките с витамин С са препоръчителна предпазна мярка, тъй като този витамин в пелетите губи своята ефикасност твърде бързо. Просто поръсете от витамина на прах по зеленчуците.

 

свежа храна, морско свинче, трева, хранене, домашен любимец

 

Почистване на ноктите и грижа за козината

 

Ноктите на лапичките трябва да се почистват всеки месец. Обикновено хората използват нокторезачки, предназначени за хора. За първото подрязване е най-добре да заведете морското свинче на ветеринар и той да ви демонстрира правилната техника. В действителност някои хора водят своите домашни любимци на ветеринар всеки месец.

 

Четете още: Страх от раздяла: Когато кучето не може да остане само

 

Морските свинчета имат доста козина. Тя трябва да се разресва. Колко често е необходимо разресване, зависи от това какъв вид морско свинче имате. Перуанските дългокосмести свинчета трябва да се разресват веднъж или два пъти на ден. Другите, по-късокосмести свинчета, могат да се решат по-рядко. Четката трябва да е с подходяща дължина, може да използвате и четка за котки. Ако имате перуанско свинче, по-добре си набавете по-фин гребен.

 

морско свинче, козина, разресване, грижа

 

Домашна среда

 

Морските свинчета не се катерят, нито скачат много високо, така че не е необходимо аквариумът им да бъдат покрит. Ако стените на съда са високи около 25/63 см, то не би трябвало морското свинче да се измъкне. За да избегнете нараняване на краката на животинчето, пода на кутията трябва да е от дебела пластмаса. Повечето търговски клетки са твърде малки. Морското свинче се нуждае от достатъчно място, за да се движи и да копае в постелката. 25/50 см е абсолютния минимум на площта на неговата клетка.

 

Четете още: Ползите да имате котка

 

Осигурете много места за спане. Най-добрата и безопасна постелка е направена от нарязана хартия. Тя трябва да се сменя всеки ден, за да поддържате здравословна среда за свинчето си. В противен случай, „спалното бельо“ ще бъде напоено с урина и изгнили зеленчуци. Не използвайте дървесни трици, като бор или кедър, защото маслата от тези дървета са нездравословни за белите дробове на вашия домашен любимец.

 

Тренировки

 

Освен мини скокове, на които може да го научите, има и други „спортове“ за вашето морско свинче. Работете с животното внимателно и често, и то ще бъде доволен и нежен спътник.

 

морско свинче, скок, грижа, ветеринар

 

Морските свинчета са възхитителни домашни любимци, които се радват на компанията на своите стопани. Ако сте решили, че това е правилното попълнение в дома ви, следващата стъпка е да си намерите и ветеринарен лекар, който да ви помага със съвети относно грижата за него.

 

Снимки: Garen M., Giulia van Pelt, Hope For Gorilla, MartinekCZ Foter.com

Добави коментар