Как да се грижим за косата си тази зима?

Зимата е прекрасен сезон, който има своите предимства, но и своите недостатъци. Как се отразява тя на здравето на косата ни? Независимо дали е скрита под шапка, или е подложена на лошите атмосферни влияния, косата губи своя блясък и жизненост и се нуждае от мъничко помощ, за да възвърне здравия си вид. Ето и няколко съвета, с които да подобрите състоянието ѝ:

 

• Изберете си хубави овлажняващ шампоан и балсам, за да хидратирате косата си по време на зимните месеци.

 

• Включете маска за коса в седмичната рутинна грижа за косата. Не забравяйте да попиете добре водата от косата с кърпа, преди да нанесете маската. Оставете я да действа в продължение на една нощ или според препоръката на производителя.

• Аргановото масло е страхотен продукт, който е подходящ за студеното време, тъй като овлажнява косата мигновено. Уверете се, че маслото не е прекалено тежко за вашия тип коса. Помолете своя фризьор да ви препоръча олекотена версия.

 

• По време на зимния сезон, сме по-склонни да използваме сешоар. Той обаче може да влоши състоянието на косата, като отнеме от влагата ѝ и я направи по-суха. Ако можете да избегнете употребата не сешоар – направете го.

 

Четете още: Из дебрите на красивата коса – Костадин Колев – Коцето

 

• Ако все пак използвате сешоар често, най-добрият начин да запазите косата си в добра форма е да използвате защитен спрей.

 

• Редовно подрязвайте краищата. Най-ефективният начин да запазите косата си здрава е да се отървете от сухите краища.

• Цветът на косата избледнява по-бързо през зимата, тъй като я мием по-често, което се дължи на метеорологичните условия. Избягвайте да миете косата си с гореща вода, тъй като това допълнително я изсушава. Вместо това, използвайте хладка вода, а след това минете със студена вода само краищата.

 

• Избягвайте шампоани, които съдържат сулфат, тъй като те ще премахнат цвета на косата и ще я направят да изглежда повяхнала. Шампоаните без сулфати ще гарантират, че вашият цвят ще по-дълготраен.

 

Четете още: 7 есенни съвета за грижа за косата

 

• През зимните месеци, кожата на скалпа се раздразва по-бързо и започва да сърби. За да се преборите с това, изберете качествено арганово масло, за да подхраните косата.

 

• Ако установите, че косата ви е изключително увредена, купете си медицински шампоан, съдържащ салицилова киселина. След поставянето на шампоана, стимулирайте скалпа, като масажирате леко с четка. Това ще увеличи циркулацията на кръвта и ще спомогне да се предпазите от пърхот.

Добави коментар