Как да сготвим бързо и лесно?

Има моменти, в които може да се наслаждавате на готвенето, отпивайки чаша вино, на фона на тиха музика. Но понякога се случва да се надпреварвате с времето, за да имате какво да поднесете на масата. Ето няколко спестяващи време съвета за готвене, които могат да ви помогнат в моментите от втория вид.

 

1. Отделете една минута, за да помислите какво ще готвите

 

Преди да започнете да готвите, отделете минута, за да помислите какво смятате да направите. Ако планирате да приготвите множество ястия, е добре да започнете с това, което се готви най-бавно и след това да подготвите продуктите за останалите ястия, докато първото се готви. Много по-ефективно е да имате план, така че да не се ударите във всички неравности в дома ви, пришпорени от времето, бързайки да свършите всичко.  

2. Настройте уредите и загрейте фурната

 

Има си причина за това повечето ястия да се нуждаят от предварително загрята фурна. Ако печката ви има тази възможност, използвайте функцията „отложен старт“, така че фурната да е съвсем загрята, когато ви потрябва.

 

вода, загряване, готвене

 

Също така, предварително извадете всички съдове за готвене и прибори, които ще ви трябват, така че да не срещата затруднения в средата на рецептата. Можете също така да извадите всички продукти, които са необходими, миксерът и везната за храна, ако се наложи да претеглите нещо.

 

3. Загрейте водата веднага

 

Вземете си кана за бързо нагряване на вода или използвайте тенджера, за да загреете водата на печката, а през това време приготвяйте другите неща. Приоритизирайте това да сложите водата да ври, преди да сте се заели с каквото и да е друго. Не забравяйте да сложите капака върху тенджерата. Ако имате електрическа кана, тя ще е по-удобният вариант за това.

 

Четете още: Мерните единици в кухнята

 

4. Пригответе си продуктите

 

Идеята на това е да не тичате напред-назад, за да вземете някои продукти, докато ястието се готви. Най-добре е предварително да извадите всичко на плота.

 

продукти, готвене, ястия

 

Извадете всички съставки от хладилника, които ви трябват и ги сложете в една купа, така че да можете да ги занесете на един път. Освен това така ще разберете дали някоя съставка ви липсва на момента, а не в средата на готвенето

 

5. Почистете продуктите

 

Почистете и изрежете излишните части от зеленчуците, като например листната част на морковите или основата на марулята. Това означава, че ще имате по-малко неща за миене, защото ще измиете само частите, които наистина ще са ви необходими. Комбинирането на нещата в гевгир за изплакване, също може да намали потреблението на вода и да направи процеса по-бърз.

 

Четете още: Малки хитрости за улесняване на готвенето

 

6. Помислете за реда и многофункционалността

 

Добре написан списък със съставките от рецептата в реда, в който се използват, обикновено е чудесен начин да се организирате по-добре. Докато начинаещите готвачи се нуждаят от предварителна  подготовка преди готвенето, то по-опитните такива могат да мултитаскват. Например, тъй като лукът се нуждае от време, за да се запържи, то можете да го сложите на котлона, а през това време да нарежете другите съставки или да приготвите месото.

 

продукти, готвене, зеленчуци, печка

 

7. Настържете маслото, за да достигне стайна температура по-бързо

 

За много рецепти може да се нуждаете от меко масло, но понякога не разполагаме с необходимото време, за да го изчакаме да се размекне на стайна температура. Един бърз трик е да настържете студеното масло или дори замразено такова, на ренде, така то ще омекне много по-бързо.

 

8. Нарежете храната на малки парченца

 

Разбъркването и запържването на храните е една от най-добрите техники за бързо готвене, заради ситно нарязаните зеленчуци и продукти. Така че колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо се приготвят. Тънко нарязаните пилешки гърди се приготвят за минути, в сравнение с дебелите, неначукани такива.

 

Четете още: Кулинарни термини и техники за начинаещи – подготовка и довършване на ястия

 

9. Използвайте отделна торбичка за боклука

 

Ако вашата кофа за боклук не се намира в непосредствена близост до мястото, където приготвяте храната, то използвайте торбичка, в която да изхвърляте отпадъците, докато готвите. Това означава, че не е нужно да се разкарвате няколко пъти до кофата за боклук, а и ще намалите риска да разпилеете боклук по пода в кухнята. Накрая просто изхвърлете малката торбичка в кофата.

 

масло, готвене, рецепти, продукти

 

10. Използвайте широки и плитки тигани

 

Вместо дълбоки и малки тигани, опитайте с по-широки и плитки. По-широката повърхност означава, че има повече площ, в която тиганът се докосва до нагрятата повърхност. Това означава, че течностите ще се изпарят по-бързо и можете да приготвите повече храна на веднъж.

 

Снимки: minor9th, Moyan_Brenn, Trupp Photography, Dmitry Chertousov Foter.com

Добави коментар