Как да сварите яйца, без да се спукат?

Едно от най-забавните занимания през годината, е именно боядисването на яйцата по случай Великден. Ако обаче яйцата се изпочупят още по време на варенето, това определено може да ви развали настроението. За да сте сигурни, че красивите ви великденски яйца ще останат съвсем здрави, ви предлагаме няколко съвета, които може би ще помогнат.

 

Почти всеки е варил през живота си яйца. Тънкостта обаче е, че сега трябва да сварите повече яйца от обикновено и се изискват малко повече дейности от това да пуснете яйцата във водата. Този вариант обикновено ще доведе до доста „бракувани“ и недобре сварени яйца.

 

Поставете яйцата в тенджера, която е достатъчно голяма, за да можете да наредите всички предвидени яйца на един ред. Покрийте яйцата със студена вода и ги оставете на котлона, докато водата заври. Оставете за 1 мин и махнете тенджерата от котлона. Оставете яйцата във водата, докато тя се охлади добре (около 20 мин). Яйцата ще бъдат перфектно сварени.

 

Четете още: Направете боядисването на яйцата по-естествено – част 1

 

Този метод предпазва яйцата от счупване, тъй като те се готвят за кратко време и освен това са разположени на един ред. Ако искате да сварите повече яйца, можете да поставите памучна кърпа най-отдолу, да наредите яйца в гънките ѝ и да поставите втора кърпа над тях. Върху втората кърпа, можете да наредите още един ред яйца.

 

Друг малък трик, който можете да използвате, е да добавите по 1 ч.л. оцет за всяко яйце. Направете това преди да започнете да варите яйцата. Оцетът ще подсили черупките им и ще ги направи по-здрави.

 

Добре е да използвате яйца, който са стояли 2-3 дни в хладилника. Когато яйцето престои, съдържанието в черупката се свива. По този начин при варенето, е по-малко вероятно белтъкът и жълтъкът да се разширят до степен, в която да напукат черупката.

Добави коментар