съпруг, ядосан, спокойствие, проблем, тема

Как да реагирате, когато съпругът ви е ядосан?

Някои хора са осезаемо по избухливи от други. Това не значи, че са лоши или агресивни хора, просто са малко по-емоционални и реагират по-първосигнално. Съжителството с подобни хора в някои отношения, може да е истинско предизвикателство, тъй като те лесно губят контрол и са склонни да избухват дори и за дреболии. Може да е трудно да се дискутират определени въпроси с тях, тъй като са склонни да спират да слушат когато са ядосани.

 

Дори обаче партньорът ви да е нормален, спокоен и разумен човек, все пак е добре да знаете как да се справите със ситуациите, в които наистина е ядосан. Предлагаме ви 4 начина да се справите с гнева на партньора си, независимо дали е насочен към вас или към някой друго:

 

съпруг, ядосан, спокойствие, проблем, тема

 

1. Запазете спокойствие

 

Колкото и да ви се иска да освободите и своя гняв, опитайте се да запазите спокойствие. Не оставяйте ситуацията да ескалира. Ако запазите спокойствие, ще сте способни да разсъждавате много по-трезво.

 

2. Разберете неговата гледна точка

 

Каква е причината за гнева на съпруга ви? Може би е имал ужасен ден на работа, изморен е, притеснен е за финансовото ви състояние? Всъщност причината за гнева му не е извинение и не го оправдава, но ако разберете каква е, ще е по-лесно да поговорите с него по темата, да погледнете неговата гледна точка, да му помогнете да реши проблема.

 

Четете още: 5 неща, за които не си струва да спорите в брака си

 

3. Не го смъмряйте

 

Може би в такъв момент ви се струва най-разумно да кажете: „Успокой се“, но това не е много добра идея. Ако искате наистина той да се справи с гнева си, опитайте по-скоро нещо от типа на: „Добре, изглеждаш много разстроен. Кажи ми какъв е проблемът?“.

 

съпруг, ядосан, спокойствие, проблем, тема

 

4. Уважение

 

Докато сме ядосани, всички казваме неща, които не мислим. Ако съпругът ви каже нещо, което е нараняващо и болезнено а вас, но след това се осъзнае и ви се извини за грешката си, това е добре. Дори и в такъв случай обаче, може да кажете: „Оценявам извинението ти и разбирам, че беше ядосан, но въпреки това, това, което каза ме нарани.“

 

Четете още: Как да изградим здравословна връзка?

 

Ако съпругът ви е много ядосан и в този момент започне да ви се кара, отговорете му спокойно: „Знам, че си ядосан и искам да чуя какво казваш, но докато не започнеш да ми говориш нормално и с уважение, ще изляза от стаята. Повикай ме, когато искаш да поговорим.“

 

И накрая, ако гневът на мъжа ви се превърне в психическо или физическо насилие, трябва да потърсите помощ. Познавайте границите си и не позволявайте да се превърнете в жертва на гнева на партньора си.

 

Снимки: Tobyotter, CJS*64, Mic445 Foter.com

Добави коментар