бебе, пюре, разреждане, замразяване, бульон, мляко

Как да разредите домашното бебешко пюре?

Приготвянето на домашни бебешки пюрета е лесно, но и то има своите тънкости. Трябва да следите не само за съставките, но и за гъстотата и текстурата на пюрето. Ето и какви са малките тайни при приготвянето на перфектното бебешко пюре:

 

Трябва ли да разреждате пюрето преди да го замразите?

 

Няма значение дали ще разредите пюрето преди или след замразяването. Ваше e решението в каква последователност да изпълните стъпките.

 

Опитайте и двата варианта и преценете кой ви е по-удобен. В много от случаите, разреждането на храната е по-лесно след неговото размразяване. Причината за това е, че пюрето от някои плодове и зеленчуци, като крушите или тиквичките например, при размразяването стават по-течни, отколкото преди замразяването.

 

бебе, пюре, разреждане, замразяване, бульон, мляко

 

Замразяването променя клетъчната структура на много храни. Крушите и тиквичките са само два от примерите. Така че съобразете от какви продукти правите пюретата, които планирате да замразявате.

 

Начини, по които можете да разредите пюретата

 

• Запазете и използвайте бульоните

 

При готвенето на храни чрез варене във вода или на пара, част от хранителните вещества се разтварят във водата, в която готвите. Запазването на бульона и използването му при приготвянето на бебешката храна е чудесен начин да запазите тези хранителни вещества. Избягвайте да използвате вода от варенето на моркови за разреждане на бебешко пюре.

 

Вижте още: 5 често срещани проблема при захранването

 

• Кърмата е чудесна добавка към бебешкото пюре

 

Добавянето на кърма за разреждане на бебешкото пюре, е чудесен начин да увеличите хранителната му стойност, като в същото време то ще придобие по-познат вкус. Не използвайте предварително замразена кърма за по-фините пюрета, които смятате да замразявате. След като бъде размразена кърмата, тя не трябва да се замразява отново.

 

бебе, пюре, разреждане, замразяване, бульон, мляко

 

• Формула

 

Не е препоръчително да замразявате адаптираните бебешки млека самостоятелно, защото мазнините в тях се отделят. Това е валидно и за обикновеното краве мляко, което често се използва при производството на формула.

 

Въпреки това можете спокойно да добавите адаптирано мляко към домашно приготвеното пюре и да го замразите. Хранителната стойност на формулата не се променя, при замразяване и няма проблем с безопасността на детето. Замразяването на адаптираното мляко няма да удължи неговия срок на годност. Четете внимателно какво е упоменато на етикета, за да разберете дали е безопасно или не да замразявате формулата.

 

Вижте още: Мога ли да давам чай на бебето си?

 

• Запаси

 

Друг чудесен вариант е да си направите лични запаси за разреждане на пюретата. Те не само са вкусни и удобни, но и много питателни. Можете да замразите различни бульони на малки порции (например – на кубчета лед) и след това да използвате необходимото количество за добавка към бебешкото пюре. Например, вкусното зеленчуково ледче ще добави чудесен вкус към пюрето от пилешко с ориз.

 

бебе, пюре, разреждане, замразяване, бульон, мляко

 

Ето и някои храни, които е добре да разредите преди да замразите

 

сладки картофи

моркови

зимни тикви – оранжеви

грах

леща

ориз

 

Запомнете, че е добре да се консултирате с педиатър за поредността на въвеждане на пюрета в менюто на бебето си, за да сте сигурни, че ще намалите рисковете от алергични реакции.

 

Снимки: fred_v, justmakeit, Avlxyz, Djuliet Foter.com

Добави коментар