Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза? – част 3

Продължава от: Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза? – част 2

 

Проблеми със съня

 

Спи ли ви се през цялото време? Причината за това може да е хипотиреоидизмът – той забавя функциите в организма до такава степен, че сънят започва да ви се струва брилянтна идея.

 

Не можете да спите? Възможно е да имате хипертиреоидизъм. Повишената функция на щитовидната жлеза може да доведе до тревожност и да забърза пулса ви. Това може да затрудни заспиването и дори да ви събуди през нощта.

 

Качване на килограми

 

Трупването на излишни килограми може да бъде причинено от изключително много неща, така че едва ли лекарят ви ще провери точно щитовидната ви жлеза, ако това е единствения симптом. Независимо от това, нарушението на функцията ѝ и по-точно – пониженото отделяне на хормони, е една от възможните причини за напълняването. Съответно внезапното сваляне на килограми може да е знак за хипертиреоидизъм.

 

напълняване, щитовидна жлеза, симптом, хипотиреоидизъм

 

Изтъняване или капене на косата

 

Сухата, лесно късаща се и капеща коса може да е сигнал за недостига на ТХ. Липсата на този хормон нарушава цикъла на растежа на косата. Много фоликули  преминават в период на покой, което води до загуба на косми – понякога по цялото ви тяло. При хиперфункцията на жлезата може да се получи изтъняване на косата.

 

Проблеми със забременяването

 

Ако от дълго време се опитвате да забременеете и не се получава, причината може да е щитовидната ви жлеза. И хипер- и хипотиреоидизмът могат да повлияят на овулацията и да попречат на забременяването. Освен това могат да създадат проблеми и усложнения по време на бременността.

 

Четете още: Намалете холестерола в кръвта

 

Висок холестерол

 

Високите нива на лошия холестерол (low-density lipoprotein – LDL), които не се повлияват от начина на хранене, медикаменти или спорт, могат да са свързани с хипотиреоидизма. Това е повод за притеснение, защото високите нива на лош холестерол в кръвта могат да причинят сърдечни проблеми, включително разширяване на сърцето и сърдечна недостатъчност.

 

висок холестерол, щитовидна жлеза, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм

 

Тествайте се за нарушена функция на щитовидната жлеза

 

Ако имате един или няколко от тези симптоми и се притеснявате, че причината е щитовидната ви жлеза, посетете лекаря си и поискайте да изследва хормоните ви. На базата на резултатите от изследванията може да се наложи да пиете синтетични хормони.

 

Четете още: Хипотиреоидизъм и бременност

 

Тестването и лечението на щитовидната жлеза може да отнеме известно време. Понякога са необходими няколко опита и изследвания, докато се уточни подходящата за вас доза. Това ще изисква и няколко посещения при лекаря, който следи състоянието ви.

 

Снимки: Idhren, Khya Foter.com

Добави коментар