свекърва, снаха, майка, семейство

Как да разберете проблемите на свекърва си?

В някои семейства свекървата е любяща, мила и прекрасна жена, която освен това е и чудесна баба. Истината обаче е, че дори и в такива семействата понякога могат да възникнат проблеми между снахата и свекървата. Поводите могат да са всякакви – от това, че бабата не харесва режима за сън на внучетата или иска да научи снахата да прави бисквити по нейния начин.

 

И освен ако свекървата не е от онези майки, за които се пишат вицовете, то тя най-вероятно има добри намерения. Предлагаме ви 5 неща, с помощта на които да разберете какви са проблемите на вашата свекърва и от какво може да е провокирано поведението ѝ:

 

1. Веднъж майка – майка завинаги

 

Смятате ли, че някога ще спрете да обичате детето си и да се притеснявате за него? Не, нали? Така се чувства и свекърва ви. И докато за вас мъжът ви е възрастен човек, то за нея той все още е нейното дете. Така че не приемайте прекалено навътре ако тя пита как е минал прегледа му при лекаря или дали той спи достатъчно. Тя е майка, точно като вас и пита защото е загрижена, а не защото иска да си вре носа навсякъде. Осъзнаете ли това, може би ще решите голяма част от проблемите си.

 

свекърва, снаха, майка, семейство

 

2. Трудно е да не дадеш съвет

 

Вярвате или не, вашата свекърва вероятно има някои наистина велики прозрения и открития свързани с родителството и дома. Когато тя ви види да правите нещо по различен от нея начин, започва да изпитва силна необходимост да ви помогне и няма как да си замълчи. Можете просто да я изслушате, дори когато дава непоискани съвети. Просто проявете търпение, не заставайте веднага в защитна позиция. Разбира се, след това можете да правите нещата точно така, както до сега, без да взимате съветите ѝ предвид.

 

Четете още: 25 причини да познавате семейната си история

 

3. Тя иска да бъде част от живота ви

 

Не си мислете, че можете да разберете какво е да сте баба, докато не станете такава. Точно както сте нямали представа какво е да сте майка, докато не сте станали такава. Само си представете вашата свекърва колко много обича децата ви, съпругът ви, а най-вероятно и вас. Нормално е тя да иска да е част от живота ви, затова я включвайте до колкото можете. Поддържайте връзка с нея. Ако живее далеч, говорете си по телефона, канете я на големите събития от живота на децата си.

 

свекърва, снаха, майка, семейство

 

4. Може би е самотна

 

Само за секунда спрете и си представете себе си в празна къща. Тихо е и спокойно, нали? Този мир и тишина може в момента да ви изглеждат като глътка въздух от напрегнатото ежедневие, в което сте заобиколени от буйни деца, задължения, работа. Един ден обаче всичко това много ще ви липсва, както липсва сега на вашата свекърва. Може би тя се нуждае от любящи взаимоотношения толкова, колкото всеки човек.

 

Четете още: Изграждане на връзка с баба и дядо

 

5. Тя може да ви бъде от помощ

 

Повечето свекърви искат да помогнат, но обикновено не се чувстват добре дошли при снахите си. Така всички ще са щастливи – тя ще се чувства полезна и нужна, а вие ще можете да си починете. Дори и сега да не ви се вярва, тя е живяла по-дълго от вас и може да ви помогне в някои неща.

 

Опитайте да погледнете на свекърва си в нова перспектива и ако нямате проблеми с нея, обадете ѝ се да ѝ благодарите, че е страхотна!

 

Снимки: David Berkowitz, B.K. Dewey, jaredpolin Foter.com

Добави коментар