полово предавана болест, партньор, инфекция, гениталии, секс

Как да разберем, дали партньорът ни има полово предавана болест?

Повечето хора, които практикуват секс без презерватив, не се замислят, че могат да се заразят с полово предавана болест. Всъщност много хора смятат, че могат да разберат дали партньорът им е заразен само въз основа на своята преценка и представа за него.

 

Истината е, че понякога полово предаваните болести могат да нямат никакви видими симптоми, по които можете да разберете за тях. Единственият сигурен начин да се диагностицират е чрез изследване.

 

Все пак има някои признаци, за които е добре да следите. Какво трябва да се запитате за своя партньор? За какво трябва да внимавате?

 

Има ли партньорът ми някакви образувания по гениталиите или в устата си?

 

Зачервяванията, брадавиците, пъпките, мехурите или раните около или по гениталиите могат да бъдат причинени от HSV-1 (орален херпес) и HSV-2 (генитален херпес). Заразните молуски, изглеждащи като малки бели или прозрачни мехурчета, се причиняват от вируса Molluscum Contagiosum. Гениталните брадавици (кондиломите) могат да се дължат на заразяване с човешкия папиломен вирус (ЧПВ/HPV).

 

Наличието на струпеи по и около гениталиите обикновено e сигнал, че образуванията са започнали да заздравяват.

 

 Има ли партньорът ми болка или инфекция на гърлото или?

 

Симптоми, като болка в гърлото, затруднено преглъщане, зачервяване, гной в устата или гърлото, загуба на гласа (в редки случаи) и гъбички в гърлото, могат да се дължат на Хламидия, Гонорея (включва и подуване на лимфните възли), Сифилис (включва и наличието на големи, сиви или бели лезии), HIV (бяла или жълтеникава гъбична инфекция) или HPV.

 

Четете още: Инкубационният период на полово предаваните болести

 

Има ли партньорът ми хронични грипоподобни симптоми?

 

Повишената температура, втрисането, изтощението, подуването на ставите и гаденето могат да са признаци за полово предавани болести, като HIV, Хламидия, Гонорея или Сифилис.

 

Има ли партньорът ми обрив?

 

Обривът по дланите на ръцете или стъпалата на краката може да бъде причинен от Сифилис във втори стадий. Най-често обривът е червен или кафяв, без сърбеж.

 

Има ли партньорът ми конюктивит?

 

Конюктивитът е известен и като розово око. Той може да бъде причинен от Гонорея, Хламидия или Генитален херпес.

 

Има ли партньорът ми енцефалит или менингит?

 

Лимфоцитният менингит е заболяване, характеризиращо се с подуване на защитните мембрани на мозъка и гръбначния мозък. Той може да бъде причинен от Херпес симплекс 1 (HSV-1), вирусът, който най-често причинява орален херпес.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Има ли партньорът ми високо рискова работа?

 

Някои работни места носят по-висок риск от заразяване с полово предавана болест. Такива са, например, професиите, свързани с акушерство и гинекология, лекари, медицински сестри и други служители в болницата, хуманитарни дисциплини и хора, чиято работа е свързана с телесни отпадъци или замърсена вода. Проституцията също е високо рискова професия.

 

Има много други възможни симптоми за наличие на полово предавана болест, но няма как да сте сигурни без провеждането на изследване. Нещо, което може да ви изглежда като сигурен симптом, може да се окаже обикновено възпаление от враснал косъм. Освен това е много трудно да се направи разлика между нормално и анормално вагинално течение.

 

Паренето по време на уриниране може да е симптом за полово предавана болест, но е възможно и да е обикновена инфекция на пикочния мехур (цистит). Сърбежът в областта на гениталиите може да се дължи на алергична реакция към нов перилен препарат.

 

От друга страна, нещо което ви изглежда безобидно, като например обрив по свивките на ръцете или под мишниците или зацапване между менструациите, може да е симптом за полово предавана болест. Ако тя остане незабелязана и не се проведе лечение за дълъг период от време, може да доведе до по-сериозни последици и странични ефекти.

 

Най-добрият начин да се предпазите от полово предавани болести е да практикувате безопасен секс, докато не сте съвсем сигурни в партньора си.

Добави коментар