Как да преодолеем ревността?

Половинката ви се обръща към вас с чуждо име. Погледът му прекалено дълго се задържа върху най–добрата ви приятелка. Развълнувано говори за работата на колежката си…

 

Това са само примери, които лесно могат да причинят пожар във връзката ви. Ревността е ужасна комбинация от чувство за собственост, подозрения, гняв и унижение, която може да ви завладее напълно.

 

Зеленоокото чудовище, както Шекспир я нарича, може да се загнезди в съзнанието ви по всяко време, независимо на какъв етап е връзката ви и дали сте лудо влюбени, леко привързани, a дори и ако не можете да понасяте партньора си.

 

Няма статистика кой от двата пола е по–ревнивият – жените са по–склонни да се борят за половинката и връзката си, а мъжете – да прекратят отношенията, за да запазят самочувствието и егото си.

 

ревност, връзка, партньор

 

 Защо ревнуваме?

 

Терапевтите често търсят причините в травма от детството или психологически проблем. Факт е, че хора, които се чувстват несигурни и силно зависими от партньора си, са много по–ревниви. Всъщност, причините за възникването и развитието на това негативно чувство са положителни. В най–ранната човешка история ревността е спирала половинката да си тръгне, укрепвала е семейството и е осигурявала оцеляването на по-младите.

 

Четете още: 10 начина да преодолеете ревността – за дамите – част 1

 

В определени случаи появата на ревност може да бъде и полезна за любовта. Приятелят ви може тайничко да се ласкае (или пък съвсем явно), защото го ревнувате. Да не говорим, че ако хванете половинката си да флиртува с друга, у вас може да се запали искра на страст и романтика, която да вдъхне нов живот на връзката ви.

 

Ревността, макар и понякога здравословна, може да поеме в напълно грешна посока и да бъде пагубна за връзката ви. Има хора, които прекарват огромна част от времето си в безпричинно подкопаване на собственото си самочувствие и са до такава степен обсебени от ревност и страх, че сами тласкат партньора си към изневяра. В най–лошия случай те започват открито да проявяват агресия. Това е основната причина за убийства на съпрузи по целия свят.

 

ревност, връзка, партньор

 

 Какво можете да направите, ако ревността ви прави нещастни?

 

Преди всичко трябва да разберете дали той наистина ви изневерява. Ако го прави, проблемът ви вече е какво да правите с връзката си от тук нататък. Ако обаче тайничко разглеждате телефона и компютъра и ровите в джобовете на любимия си – спрете! Това е унизително.

 

Четете още: Защо мъжете ревнуват?

 

Говорете с него. Обяснете му, че се страете да овладеете подозренията си, а той може да ви помогне, като се постарае да не ги провокира. Ако не можете да спрете да се вманиачавате и шпионирате (а много от нас не могат), значи е време да се консултирате със специалист.

 

В крайна сметка може никога да не се почувствате достатъчно сигурни и емоционално стабилни с мъж, който вечно флиртува с други. В такъв случай може би е време да почерпите малко мъдрост от Дзен философията: "Пътят навън е през вратата."

Добави коментар