Как да преодолеем изневярата

 

Сайтът за брачни съвети на Дан и Дженифър е от най-популярните зад океана. Психолозите са съпрузи и се ползват с голям авторитет в сферата на интимните консултации. Една от най-новите теми в сайта им е как да преодолеем изневярата. Кръшкането е от най-сериозните предизвикателства за всяка връзка. В значителен процент от случаите разкритата изневяра става повод за край на отношенията. Загубата на доверие между двамата често пъти не може да бъде компенсирана с нищо. Това важи с особена сила за онези, които продължават да живеят с миналото. Все пак надежда има според Дан и Джен. За да възстановите баланса в отношенията си, обаче е необходима много работа над себе си и пълно отдаване в името на връзката. Психолозите предлагат пет съвета за преодоляване на травмата.

 
1. Когато става дума за продължителна афера
Най-добрият ход в този случай е измаменият да приеме факта, че аферата в крайна сметка вече е приключила и е някъде далеч назад, в миналото. Проблемът възниква, когато на практика това не е така и кръшкачът продължава да поддържа допълнителната връзка, в която е бил разобличен. При тази ситуация нищо не може да се направи, докато аферата наистина не приключи окончателно.

2. Извиненията никога не идват в повече
Осъзнатата вина е от съществено значение за преодоляването на този драматичен епизод между партньорите. Провинилият се трябва да иска прошка и да се извинява колкото може повече и по-искрено. Така половинката му ще разбере, че той поема отговорност за това, че я е наранил и че е заплашил връзката.

3. Нараненият да излее чувствата си
Потърпевшата половинка трябва да получи възможност да излее чувствата си, колкото и противоречиви да са те. Кръшкачът не трябва да забравя, че партньорът му е принуден да се справи с богат калейдоскоп от негативни емоции – образи, думи, мисли, подозрения, гняв, болка, поругано достойнство и така нататък.

4. Назад към общуването
Възстановяването на общуването между двамата е истинско предизвикателство и е често неуспешно. Това обаче е най-важното. Без комуникация отношенията между партньорите са обречени. Като начало важното е и двамата да са на мнение, че животът е прекрасен въпреки всичко и си заслужава да ги опазят.

5. Не бързайте
Възкресението на доверието може да се окаже доста трудно. Важно е да се има предвид, че такива работи не се оправят за ден-два. Възраждането на вече поругана любов отнема много време и целенасочена работа от страна на двамата. Трябва наистина да държите на това, което някога сте имали, за да съумеете да преодолеете всичко, което ви предстои по трънливия път към щастието след изневяра. 

Добави коментар