Как да предотвратите косопада през пролетта?

Нормално е да започнете да се притеснявате от неблагоприятното действие на сезонните промени върху косата ви. Сезонният косопад, особено през пролетта и есента, е естествено явление и обикновено е обратим ако използвате специални продукти и се грижите добре за косата си.

 

За да разберете защо се получава косопада и как да се справите с него е важно да научите как расте косата и колко коса е нормално да пада ежедневно.

 

Върху човешкия скалп се намират средно 100 000 космени фоликули. Космените фоликули осигуряват опора на всеки косъм и го прикрепят към скалпа. Във всеки фоликул се намира луковицата на косъма. Тези луковици са свързани с кръвоносни съдове, които ги подхранват с хранителни вещества и минерали, необходими за растежа на косата.

 

Космените фоликули преминават през три фази по време на своя живот: израстване, преход и покой. Покоят е фазата, в която космените фоликули спират да подкрепят косъма и заспиват за месец или два, след което процесът се повтаря.

 

Във всеки момент, 90-95% от фоликулите са в растящия стадий, а останалите – във фаза на покой. Фазата на покой трае между няколко седмици и няколко месеца. Следва окапване на косата от 50-100 косъма на ден, което е нормално състояние. През пролетта и есента малко по-голяма част от космените фоликули са във фаза на покой, което прави косата по-податлива на окапване.

 

Основни причини за косопад

 

• Слънчевата светлина

 

Лятото и пролетта са сезоните, в които сте изложени на повече слънце, отколкото през останалата част от годината. В резултат на това, тялото ви усвоява по-малко количество мелатонин, тъй като синтезирането и усвояването му са продиктувани от тъмнината.

 

Освен че регулира съня, мелатонинът има и антиоксидантни свойства, които помагат на косата да расте и намалява мащаба на косопада. Мелатонинът също има свойството да лекува уврежданията на космените фоликули.

 

Четете още: Как да останем красиви с напредване на възрастта?

 

По-малкото мелатонин, прозивеждан от тялото, означава, че повече от космените фоликули изпадат във фаза на покой, като резултатът е капеща коса.

 

• Нивата на тестостерон

 

В организма и на мъжете, и на жените има определено количество тестостерон. Сезонната загуба на коса се влияе също от по-високите нива на тестостерон в тялото, особено през пролетния и есенния сезон.

 

Тестостеронът се преобразува в дехидротестостерон. Човешките космени фоликули са чувствителни към дехидротестостерона, и когато тялото превръща тестостеронът в дехидротестостерон, резултатът е, че космените фоликули се свиват, което води до по-къса и тънка коса, докато евентуално растежът на косата не спре изцяло.

 

Четете още: Съвети за красота за жени с щитовидни проблеми

 

• Медикаменти

 

Някои лекарства могат да трансформират стадия на косата от растящ, в стадий на покой по-бързо. Някои общи лекарства са свързани с това състояние: ретиноиди, използвани за лекуване на акне, бета-блокери, анти-депресанти, антикоагуланти и някои нестероидни лекарства.

• Стрес

 

Стресът е най-честата причина за щети на косата. Стресът, разбира се, може да не е провокиран от определен сезон, но ефектите от него по време или преди пролетта и есента са дори по-лоши за косата, в резултат на което косопадът се засилва.

 

Повишаването на стреса през тези сезони кара имунната система на тялото да работи по-усилено. Това кара белите кръвни телца да атакуват фоликулите на косата ви. Ако космените фоликули бъдат отслабени, това може да доведе до по-засилен косопад.

 

Четете още: Как да се справим с проблемната коса през лятото?

 

Лечение на косопада

 

Въпреки че косопадът през пролетта и есента може да е нормален процес на тялото, има и различни фактори, които могат да му повлияят. Как можете да се погрижите за косата си през пролетта?

 

• Практикувайте йога и си създайте добри навици за сън, за да намалите стреса. Това може да бъде един от най-добрите начини да се справите с косопада.

 

• Увеличете приема на желязо в диетата си, ако тялото ви има дефицит на това вещество. Това може да поднови растежа на косата. Богати на желязо храни са зеленолистните зеленчуци като спанак, червеното месо, яйченият жълтък.

 

• Консултирайте се със специалист, който може да ви препоръча подходящ продукт или медикаменти, които да стимулират израстването на косата.

 

Сезонният косопад е естествен процес на тялото и за това не бива да се притеснявате твърде много. Но ако забележите, че косата ви пада в по-големи количества не само през пролетта и есента, то е добре да се посъветвате със специалист, за да отхвърлите състояния, които може да са причината за това.

Добави коментар