Как да предотвратите заспиването докато кърмите?

Когато грижите за бебето ви, обхванат цялото ви време, може да се окаже, че е трудно да задържите очите си отворени. Освен това кърменето може да е доста релаксиращо за майката и бебето. Често бебетата заспиват щом стомахчетата им са пълни. Но ако тихият процес на хранене на бебето ви приспива, предприемете стъпки, с които да останете будни, за да не заспите по време на кърмене.

 

Събудете се и станете от леглото, ако вашето бебе има нужда да се храни през нощта. Вземете чаша студена вода и отпивайте докато кърмите, за да останете бодри.

 

бебе, кърмене, сън

 

Стойте изправени на стол или диван, докато кърмите бебето си. Използвайте възглавници, за да поддържат тялото ви удобно положение, но не правете всичко прекалено удобно, за да не заспите. Въпреки че, може да се изкушавате да лежите на една страна докато кърмите, е много по-вероятно да заспите в тази позиция.

 

Четете още: 7 мита за кърменето

 

Включете светлините, за повече бдителност. Правете нещо за да поддържате ума си буден докато кърмите. Гледането на телевизия, слушането на музика, сърфирането в интернет с  таблет или четене на книга може да са дейности, които да ви помогнат да останете будни. Разговарянето с някой по телефона или лично, може да ви предпази от заспиване.

 

бебе, кърмене, заспиване

 

Изправете се с бебето веднага след като то се нахрани. Поставете бебето в леглото, ако е заспало. Поспете в собственото си легло, ако сте така уморени.

 

Четете още: Защо майките решават да не кърмят?

 

Предупреждения

 

Заспиването по време на кърмене може да даде опустошителни резултати. Възможно е случайно да задушите бебето си, ако заспите  с бебето в ръцете си или е легнало до вас в леглото.

 

бебе, кърмене, сън

 

Съвети

 

Ако се страхувате, че ще заспите въпреки усилията си да останете будни, настройте аларма или таймер, за да ви събуди след около 10 мин, след като сте започнали да кърмите. Може също да помолите някой да ви провери за да гарантира, че няма да заспите.

 

Снимки: Mothering Touch, Jean et Melo Foter

Добави коментар