Как да предотвратите жълтеницата при новороденото?

Жълтеницата е много често срещана при новородените бебета. Един от симптомите ѝ е появата на жълтеникав оттенък по кожата и в бялата част на очите. Причината за него е натрупването на билирубин в кръвта.

 

По време на бременността черният дроб на майката филтрира билирубина от кръвта на бебето. След като то се роди, неговият черен дроб поема тази функция. Билирубинът е вторичен продукт, получаващ се от разграждането на червените кръвни клетки.

 

При новородените бебета, тези клетки се разграждат с по-бързи темпове, отколкото при възрастните. В допълнение, черният дроб се нуждае от време, за да започне да се справя добре с процеса на филтриране. Всички тези фактори допринасят за появата на жълтеницата при новороденото бебе. Има малко неща, които можете да направите по време на бременността, за да предотвратите жълтеницата. Въпреки това, има начини да намалите риска.

 

Първа стъпка

 

Погрижете се за себе си по време на бременността и говорете със своя гинеколог за пренаталните рискови фактори. Ако вие сте здрави по време на бременността, има по-голям шанс да предотвратите проблемите и с бебето.

 

Хранете се здравословно и взимайте пренатални витамини през цялата бременност. Почивайте си добре, особено през третия триместър. Прекалената активност и умора, могат да доведат до преждевременно раждане. Един от рисковите фактори за жълтеница е преждевременното раждане.

 

Четете още: Размерите на новороденото: кое е нормално и кое не?

 

Втора стъпка

 

Обадете се веднага на своя лекар, ако получите контракции преди термина си. Ако реагирате бързо, е възможно преждевременното раждане да се спре и да се избегне жълтеницата, свързана с преждевременно родените бебета.

 

Трета стъпка

 

Обсъдете с лекаря си употребата на лекарства по време на раждането. Според някои специалисти, определени лекарства, използвани по време на раждането, могат да предизвикат жълтеница. Обмислете варианта с естественото раждане, без лекарства и болкоуспокояващи.

 

Четете още: Окосмяване по тялото на бебето

 

Четвърта стъпка

 

Тествайте своята кръв и тази на таткото, за да разберете с какъв резус-фактор сте. Резус-факторът е протеин, който се намира на повърхността на червените кръвни клетки. Човек е или Rh положителен, или Rh отрицателен. Ако единият родител е положителен, а другият отрицателен, потенциално може и бебето да е с положителен Rh фактор.

 

Ако майката е с Rh отрицателен фактор, а бебето е с положителен, нейните антитела ще се борят с тези на бебето. В такъв случай след раждането майката ще се нуждае от лечение с анти-D-гама-глобулин, за да се предотвратят сериозни усложнения, включително жълтеница.

Добави коментар