Как да преборите пролетната умора?

Пролетта е вече почти тук, а студеният зимен сезон е към края си. Телата ни се събуждат и се опитват да се адаптират към новия сезон. През по-дългите пролетни дни се нуждаем от повече енергия, но тази нужда може да надвиши капацитета на телата ни да се справят с промяната. Затова се чувстваме изморени постоянно.

 

Тази сезонна промяна, която се отразява доста изтощаващо за телата ни, се нарича пролетна умора. Все още не знаем каква точно е причината за нея. Изследванията показват две възможни причини: външни промени и вътрешни промени.

 

Като се има предвид обаче, че телата ни имат склонност да приемат всяка промяна (независимо дали е вътрешна и външна) като стресов фактор, то сезонната промяна влияе силно върху хомеостазата – регулирането на вътрешната среда така, че да поддържа стабилно, постоянно състояние.

 

Удължаването на деня и повишаването на температурите и влажността водят до повишена активност и по-голяма консумация на енергия. За да отговори на тези изисквания, тялото функционира по-усилено и подсилва защитните сили на организма, които често са отслабени по време на зимния сезон.

 

През зимата тялото ни отделя по-малко хормони, като серотонин (хормонът на щастието), което се дължи на по-кратките дни и допамин (хормонът на мотивацията), дължащо се на понижената физическа активност.

 

Налице е също увеличаване на отделянето на кортизол (хормонът на стреса) поради промените в околната среда. В резултат на това някои хора се чувстват сънливи, по-малко мотивирани, не особено енергични и уморени, особено към края на зимния сезон.

 

Четете още: Съвети за безопасна и здравословна пролет

 

Липсата на жизненост може да се дължи на понижения прием на витамини. Например, зареждащите с енергия витамини D и С са силно зависими от наличието на слънчева светлина и наличие на свежи плодове и зеленчуци.

 

Други фактори, които се появяват през пролетта, са повишаване на либидото и нарушенията в съня.

 

Симптомите на пролетната умора включват загуба на апетит, постоянна умора, затруднено фокусиране и концентрация, сънливост, главоболие, нарушена преценка, промени в сетивното възприятие, бавни рефлекси, бавни реакции на стимули, липса на мотивация, отслабена имунна система, отслабена памет, склонност към мрънкане, промени в настроението, тревожност, промени в нивата на енергия, промени в храносмилането и кръвното налягане.

 

Ключова стратегия за борба с пролетната умора е да се сведе до минимум стресът и да се повишат вътрешните нива на енергия. По този начин, можете да поддържате енергийният баланс в тялото си, емоционалната стабилност и качеството на съня.

 

Как да намалите нивото на стрес?

 

• Старайте се околната температура и влажност да са с постоянни и непроменливи нива, до колкото това е възможно.

 

Четете още: Четири съвета за грижа за кожата през пролетта

 

• Определете си дневна и седмична рутина. Структурирането на задълженията помага на тялото ви да се адаптира към промените по относително постепенен начин.

 

• Избягвайте сериозни промени в графика и рутината ви. Всички резки промени могат да се отразят стресово на тялото ви. Регулярните дейности минимализират допълнителния стрес, докато изградите силата, от която се нуждаете за следващите летни дейности.

 

• Слушайте тялото си, не се насилвайте на работа когато спортувате. Почивайте си редовно. Прекарвайте повече време ангажирани в приятни занимания, отколкото в напрегнати такива.

 

Как да подсилите енергията си?

 

• Пийте много вода. Водата помага да се изхвърлят токсините от тялото и засилва метаболизма. Дехидратацията може да предизвика главоболие и умора. Питейната вода може да бъде най-простото, но най-ефективно „лекарство“ за пролетна умора.

 

• Яжте по-малко, но по-често. Изберете по-питателна храна. Уверете се, че поне една трета от вашия дневен хранителен план включва плодове и зеленчуци. Витамин В1 е основна хранителна добавка за нервната и кръвоносната система, така че консумирайте боб, ядки, семена, риба, свинско месо, спанак, аспержи, зърна.

 

Четете още: 6 начина да започнете пролетта

 

• Дишайте дълбоко. Правете по няколко дълбоки вдишвания няколко пъти на ден.

 

• Излезте навън и се упражнявайте. Дори 15 мин излагане на кожата на слънце може да осигури на тялото ви достатъчно количество витамин D за деня. Упражненията и витамин D повишават енергията в организма ви. Правете умерени аеробни упражнения, като например да ходите 30 мин на ден пеша или джогинг.

 

Упражнения, използващи собственото ви тегло, също са подходящи за увеличение на енергийните нива. Движението е перфектният начин да повишите вашите енергийни нива и да успокоите ума си само за няколко минути.

 

• Разтегнете мускулите си в продължение на 5-10 мин след тренировка, за да помогнете на тялото си да намали страничните ефекти от упражненията и да предотвратите мускулна треска.

 

• Хладния душ има освежаващ ефект.

 

• Вземете си вана с английска сол или посетете сауна. И двете могат да имат релаксиращ ефект.

 

• Осигурете си достатъчно сън. Дремвайте, когато сте изморени и имате възможност.

 

• Осигурете си емоционална стабилност, като практикувате медитация, йога или използвате някаква програма за релаксация.

Добави коментар