Как да помогнете на тийнейджъра да създаде приятелства?

Приятелствата с връстници предлагат на вашия тийнейджър повече от компания или забавление. Приятелството позволява на вашето дете да упражнява независимостта си и да развие доверие и уважение към хора, извън семейството му.

 

Обратно, тийнейджъри, които нямат приятели, често имат по-ниско чувство за самоуважение, в резултат на чувството на изолираност. Ако вашият тийнейджър има проблеми със създаването и поддържането на приятелства, използвайте техники, за да му помогнете да се среща и да прекарва време с връстниците си, за изграждане на по-трайни приятелства.

 

Стъпка 1

Говорете с вашия тийнейджър, за да разберете защо той все още няма близки приятели. Можете да направите разговора продуктивен, като обсъдите с детето си, какво то би направило, за да подобри ситуацията. Задавайте въпроси, за да му помогнете да намери свои собствени начини за намиране на приятели и да се почувства способен да го направи.

 

Стъпка 2

Помогнете на детето си да практикува умения, необходими за срещите му с връстници и изграждането на приятелства. Опитайте да практикувате ролева игра, докато детето ви усъвършенства подход за общуване с връстниците си, като представя себе си и поддържа разговор. Усъвършестването на социални умения, като увереност, дружелюбност и учтивост, са добър начин за детето ви да се справи с напрежението, изправяйки се пред връстниците си.

 

Четете още: Добрите обноски при тийнейджърите 

 

Стъпка 3

Насърчете вашия тийнейджър да се занимава с нови дейности, който му позволяват да се среща с други деца на неговата възраст. Това може да са езикови курсове, семинари, спорт и т.н.

 

Стъпка 4

Сприятелете се с родителите на връстниците на вашия тийнейджър и му помогнете да изгради нови приятелства. Ако каните родителите на връстниците на детето си на излети, на гости у дома и други събития, то вие ще подпомогнете сближаването между децата, дори с тези деца, за които вашият тинейджър мисли, че няма да хареса.

 

Четете още: 5 знака, че вашият тийнейджър се нуждае от психологическа помощ 

 

Стъпка 5

Поканете новите приятели на вашия тийнейджър в дома си, за да подпомогнете развитието и задълбочаването на приятелството. Ролята на родителя е важна, в подпомагането на тийнейджърите да развиват позитивни взаимоотношения с връстниците си. Водете децата на различни социални събития и позволете на вашия тийнейджър да покани приятел на семейните излети.

Добави коментар