Как да помогнете на бебчо да се адаптира към нова часова зона?

Точно както всеки възрастен, бебетата също могат да имат проблем с адаптирането към различна часова зона по време на пътуване. Има някои неща, обаче, които можете да направите, за да улесните своя малък приключенец.

 

Подготовка

 

Не е нужно да чакате да стигнете дестинацията си, за да започнете да променяте графика на своето бебе. Предвидете каква ще е часовата разлика и започнете да променяте графика му малко по малко всеки ден. Слагайте го да си ляга по-късно и го събуждайте по-късно или обратното – в зависимост от промяната в часовата зона. Променете всичко по същия начин – от дремките до храненията.

 

Изберете подходящо време за пътуване

 

Когато организирате пътуването си, не забравяйте за времето за сън на бебето. Полетите, които пристигат много късно вечер или много рано сутрин, може да са добър вариант, стига да са достатъчно дълги, че да може бебето ви да го проспи. Хубаво е вие също да поспите по същото време, затова спуснете щорите, намалете звука и синхронизирайте часовника си с новата часова зона.

 

Сънят по време на път ще направи самото пътуване по-лесно както за вас, така и за бебето ви. Освен това може да не наруши неговия график. Ако имате късмет, може да резервирате полет по време на редовната дрямка на бебето ви.

 

Четете още: Кога бебето ви ще може да стои седнало?

 

Оставете бебето да се адаптира постепенно

 

Това може да отнеме няколко дни. Колкото повече часови зони пресичате, толкова повече време ще е нужно на бебето ви да се адаптира. Междувременно бъдете гъвкави с графика за хранене и спане. Стимулирайте бебето си да остава будно, дори когато вътрешният му часовник казва, че е време за сън, като си играете и се занимавате с него.

 

Едно от нещата, които могат да помогнат, е слънчевата светлина. Дръжте бебето ангажирано по време на светлата част на деня. Прекарвайте повече време навън, а когато стане време за сън, затъмнете всичко и му осигурете тишина.

 

Успокойте бебето си

 

По време на пътуването, бебето ви ще се сблъска с много нови за него неща. Добре е да държите наоколо познати за него неща – любима играчка, одеяло и т.н.

Добави коментар