Как да помогнете на бебето си да проговори?

След като месеци наред сте слушали само гукането на бебчето си, моментът, в който то казва първата си думичка, независимо дали е „тате“, „мама“ или „баба“, е наистина вълнуващ. Въпреки че проговарянето е съвсем естествена част от развитието на всеки човек, ако говорите на бебето си от момента на раждането му, не само ще му помогнете да проговори по-рано, но и ще му помогнете да натрупа по-голям речников запас.

 

Способността на бебетата да използва думи се развива като всяко друго умение – чрез практика. Колкото по-често бебето ви чува дадена дума, толкова по-лесно създава връзка между звученето ѝ и нейното значение и толкова по-лесно ще му бъде да я каже.

 

Воденето на разговори с детето е един от най-ефективните начини да започнете да развивате в него важни умения и за живота му като възрастен. Според проучванията, бебета, в чиито семейства се водят разговори активно, имат по-висок IQ коефициент още на 3 г. възраст и значително по-добри резултати на 9 г. възраст. Следвайте тези съвети и нека бъбренето започне сега:

 

Започнете рано

 

Говоренето на новородено бебе може да ви се вижда безсмислено, но ушите му и тази част от мозъка, която отговаря за звуците, са добре развити още при раждането. Според проучванията, колкото повече думи чуват бебетата в неонатологичния период, толкова по-активно отговарят (чрез звуци, разбира се). Говоренето ще спомогне за по-ранното проговаряне на бебето, затова колкото повече говорите на новороденото си бебче, толкова по-добре.

 

бебе, говорене, проговори, думи, диалог

 

Следете жестовете на бебето

 

Когато ежедневието ви с бебето се състои от повтарящ се цикъл от хранене, смяна на пелени, успокояване на плач и сън е лесно да започнете да му говорите само за ежедневните рутинни неща, като: „Време е за лягане, слънчице.“ Въпреки че това ще му помогне да развие речевите си способности, по-полезно би било да започнете да му говорите за различни неща. Наблюдавайте бебето – следете на къде гледа, вижте какво го кара да се вълнува и му разказвайте за него. Говорете му за нещата, които са му интересни.

 

Например, ако виждате, че ягодите в чинията ви са му много интересни – дайте му повече информация за тях. Използвайте простички термини и обяснявайте какво прави даден обект, какъв размер е, какъв цвят, вкус и т.н. Можете да говорите и това какво правите: „Ето виж, събирам играчките ти в момента“ или „Хайде, сега ще отидем на разходка“. Можете да му рецитирате и детски стихчета.

 

Четете още: Окосмяване по тялото на бебето

 

Четете книжки

 

През  първите месеци четенето не се прави толкова заради сюжета, колкото за да се забавлявате заедно. Не е нужно да се придържате към историята – можете просто да говорите за картинките: „Виж мечо колко е пухкав“, „Виж къде е жълтото пате“.

 

Книжките, които са създадени за да развият усещанията за допир, са чудесни за бебетата на 6 и по-малко месеци. Ако те са само с картинки, вие сами можете да измислите историята. Независимо какви книжки изберете, четенето ще развие речника на бебето ви. Освен това вероятно и на двамата ще ви е много, много забавно.

 

бебе, говорене, проговори, думи, диалог

 

Водете диалог

 

На бебето ви бързо ще му омръзне вашия монолог, така че му давайте шанс да ви отговаря. Например, когато попитате: „Виждаш ли това кученце?“, а то отговори с: „Охохй баахоох“, продължете с: „Да, сега то си хапва вечерята.“

 

По същия начин, когато бебчо ви бърбори нещо, отговаряйте му – това му показва и как се води диалог, и че го слушате и ви интересува какво е казал. На тази възраст няма голямо значение как точно отговаряте, но е важно да го правите. Можете да започнете да му обяснявате за това, което то сочи. А ако нямате представа какво иска да ви каже бебето, опитайте с универсален отговор като: „Ох, виж я тази голяма усмивка!“.

 

Четете още: Какво знае бебчо за вас? – част 1

 

Изключете телевизора

 

Може би предполагате бебето има полза от говоренето, което чува по телевизията, но всъщност то може дори да навреди. Изследванията показват, че бебетата между 8 и 16 месечна възраст, могат да произнасят между 6 и 8 думи по-малко за всеки час прекаран в гледане на предавания за бебета. Защо?

 

бебе, говорене, проговори, думи, диалог

 

Бебетата научават думи посредством водене на диалог. Телевизионният герой не реагира на вашето бебче, а вашата усмивка в резултат на неговото бърборене го кара да се чувства окуражен – разбира, че прави нещо правилно и продължава да го прави. Това означава, че колкото повече разговори водите с бебето си, толкова по-добре то ще развива речта си.

 

Снимки: Chewbacka, cool.as.a.cucumber, Diego Dalmaso, mdanys Foter.com

Добави коментар