бебе, сън, сутрин, събуждане

Как да помогнете на бебето да спи до по-късно сутринта?

Много родители не са особено доволни, че бебето им се събужда твърде рано сутринта. Колко голям проблем е това, зависи от причината, поради която се случва. Има два вида бебета – едните се събуждат преди да са се наспали, а другите просто се будят прекалено рано (за разлика родителите си), защото така е настроен вътрешният им часовник.

 

За да определите дали бебчето ви получава достатъчно сън, наблюдавайте поведението му през деня. Изглежда ли ви сънено? Заспива ли отново в рамките на около час след като се е събудило рано сутринта?

 

бебе, сън, сутрин, събуждане

 

Имайте предвид, че за едно бебе рядко са достатъчни по-малко от 10 часа сън. Ако бебето ви се събужда преди да е спало достатъчно, проверете дали в стаята му има нещо, което може да го събужда или да го държи будно.

 

Например, ако слънчевата светлина нахлува директно в стаята му в 6 ч. сутринта, не очаквайте то да спи спокойно до 8 ч. Този проблем може лесно да се реши с поставянето на подходящи щори или пердета в стаята. В случай, че бебето ви многократно се събужда от протекъл памперс, опитайте нощни памперси – те абсорбират по-добре

 

Четете още: Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето?

 

Ако когато бебето ви се събуди твърде рано сутрин и смятате, че се нуждае от още сън, можете отново да го сложите да спи. Имайте предвид, че ако се нуждае от присъствието ви, за да заспи вечерта е много вероятно да се нуждае от вас и сутринта.

 

В много случаи ранните събуждания са същите, като среднощните. Разликата е, че сутринта бебето ви вече е получило по-голяма част от необходимия сън и му е по-трудно да заспи отново. Третирайте сутрешното будене по същия начин като среднощното. Насърчете бебето си да заспи отново, докато стане време за ставане.

 

бебе, сън, сутрин, събуждане

 

В случай, че сте свикнали да местите бебето си във вашето легло, когато се събуди, но искате то да свикне да спи по-дълго време в креватчето си – не го взимайте. Бъдете последователни. Само така то ще свикне да спи в своето легло. Това вероятно ще отнеме известно време, но нещата ще се променят.

 

Ако слагате бебето ви да спи в 19 или 19:30 ч., за него е напълно нормално да се събуди в 5:30 или 6 ч. сутринта. Не забравяйте обаче, че бебето ви ще спи толкова, колкото му е необходимо (около 10 часа). Ако искате то да се буди по-късно трябва да го слагате да си ляга по-късно.

 

Четете още: Грижа за пъпчето на новороденото

 

В някои случаи, обаче, по-ранното лягане може да помогне на бебето да спи до по-късно сутринта. Ако го сложите да спи твърде късно, то ще спи по-неспокойно през нощта, ще има повече проблеми със съня както вечер, така и сутрин. Открийте баланса, който работи най-добре за вас.

 

Снимки: Etolane, Eloise Seiffert, dMadPhoto Foter.com

Добави коментар