Как да помогнете на бебето да застане в правилна позиция за раждането?

До 34-а седмица от бременността, повечето бебета се обръщат с главичките надолу в позиция, подходяща за раждане. Някои от тях, обаче, не го правят. Когато бебето остане с крачетата или дупето надолу, неговата позиция се нарича седалищно предлежание, а когато лежи странично – напречна.

 

И в двата случая вагиналното раждане може да се превърне в изключително сложен процес, ако бебето не се завърти с главата надолу. Някои упражнения, обаче, могат да му помогнат да се завърти и да заеме подходяща позиция. Не забравяйте, че преди да опитате тези упражнения, трябва да се консултирате със своя гинеколог.

 

Правилна позиция

 

Идеалното положение за раждане е когато бебето е с главичката надолу и с лице нагоре. Това е най-добрата поза, тъй като главата е най-голямата част от тялото на бебето, която трябва да премине през родовия канал. След като главата води тялото, тя преминава през шийката на матката и това прави излизането на останалата част от тялото много по-лесно.

 

Ако през шийката на матката преминат преди това други, по-тесни части от тялото (като крачетата, например), тя може да не се разтегне достатъчно, което може да направи преминаването на главичката на бебето по-трудно и дори да застраши живота му. Ако терминът ви наближава, а бебето ви още не е с главата надолу, лекарят ви може да обсъди с вас насрочване на цезарово сечение.

 

Четете още: Пролапс на пъпната връв

 

Упражнения при седалищно предлежание

 

Можете да вземете постелка за йога – тя ще ви помогне да се чувствате по-комфортно. Първо застанете на колене и длани. Поставете стъпалата си така, че да стоят на пръсти. След това повдигнете коленете си от пода, като се стремите да не се прегърбвате. Направете 4 стъпки напред и след това 4 стъпки назад. Починете си и повторете още 4 пъти. Можете да правите това упражнение ежедневно.

 

 

Напречна позиция на бебето

 

Застанете на колене на дивана. След това пуснете ръцете си на пода пред себе си и бавно се изтеглете напред, така че коремът ви да виси. Можете да направите същото и от леглото си, но гледайте височината да е около 30-50 см. Първите пъти е добре да използвате помощта на близък. Подпрете се на лакти и останете в тази позиция 30-60 сек. След това бавно се изтеглете назад и си починете. Повторете упражнението отново. Можете да го правите два пъти дневно.

 

 

Алтернатива на упражненията

 

Ако след няколко седмици нямате никакъв успех, потърсете и други начини. Около 37-ма седмица от бременността, лекарят ви може да предложи метод, чрез който прилага натиск на корема ви, за да обърне внимателно бебето. Тази процедура има 60-70% успеваемост. Акупунктурата също предлага някои методи за обръщане на бебето, но не правете нищо такова, без консултация с лекар.

 

Четете още: Фетален дистрес на бебето 

 

Внимание

 

Ако се чувствате замаяни, гади ви се или имате спазми, зацапване или контракции по време на тези упражнения, спрете веднага, за да не нараните себе си или бебето. Никога не се опитвайте сами да завъртате бебето с ръце, това може сериозно да му навреди!

Добави коментар