Как да помогнете на бащите да се чувстват по-близо до техните бебета?

За много бащи, грижата и сближаването с техните деца е естествено и не изисква много препоръки от тяхната съпруга. Но има някои нови бащи, които не могат да направят връзка с бебето си, без значение колко пелени сменят или колко пъти хранят бебето. Изграждането на силна връзка между бебето и таткото е не само полезно и за двете страни, но това може да засили връзката и между самите родители.

 

Отредете на таткото специфични бебешки задължения. Например, направете отговорност на бащата да къпе бебето няколко пъти в седмицата или му позволете той да го храни с бутилка, след като се върне от работа или в следобедните часове. Ако бебето се кърми, нека бащата да оригне и да почисти бебето след това.

 

баща, бебе, връзка

 

Осигурете на таткото и бебето възможност да прекарват време насаме заедно. Въпреки че, това може да бъде стресиращо за другия родител, важно е майката да отстъпи и да позволи на бащата да се свърже с него без смущения. За майките това е възможност за почивка, радост и малко сън. Според психолози в това време бащите създават собствени ритуали с техните бебета.

 

Четете още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

Насърчавайте бащата да поеме грижите за бебето през нощта най-малко една или две нощи на седмица. Позволете на бащата да поеме отговорността да храни бебето, да сменя пелените или да люлее бебето. Това не само дава на майката необходимата почивка, но и възможност за бащата да се свърже с бебето си.

 

бебе, баща, дете

 

Насърчавайте таткото да си взаимодейства с бебето. Да чете книги, да прегръща детето или просто да седнат на тихо и да направят постоянен контакт с очите. Тази постоянна физическа близост и взаимодействие на таткото с бебето ще засили още повече тяхната връзка.

 

Четете още: Няколко неща, които да направиш, ако съпругата ти е в следродилна депресия

 

Осигурете на бащата количка или слинг. Насърчете го да вземе бебето за ежедневната разходка, докато го гушка в слинга или да държи бебето близо до гърдите по време на изпълнението на задълженията, като чистене с прахосмукачка или чиниите.

 

бебе, дете, връзка, баща

 

Съвети

 

Продължете да подкрепяте бащата, особено ако той има малък или никакъв опит с бебетата. Дори, ако той никога не е сменял пелените на бебето или не го храни, дайте му пространство да разбере как да се грижи за бебето си. 

 

Снимки: Christine Myaskovsky (chrissymckeen), Extra Medium, foox404 Foter

Добави коментар