Как да покажете на детето си, че се гордеете с него? – част 1

Следната сцена сигурно ви е много позната: Точно след рецитал в училище или представление на балетната школа, родителите посрещат децата си. Виждате дете, което се е справило добре, но изглежда разочаровано от собственото си представяне, засипано от океан от похвали и суперлативи от родителите му, които повтарят колко много се гордеят с него.

 

От другата страна на монетата стои дете, което се е справило също толкова добре, но коментарът на родителите му далеч не е толкова хвалебствен и звучи по-скоро като: „Справи се добре, освен онези няколко грешки в края… Трябва да продължиш да репетираш (тренираш, да се упражняваш), за да станеш наистина добър в това!“.

 

Първата група родители споделят на преподавателя (по пияно, пеене, балет, каквото и да е), че гордостта им се отразява в решителността на детето и го насърчава да работи по-усилено и да постига по-добри резултати, дори и от скоро да се занимава с дадената дейност.

 

Втората група споделят, че много добре знаят, че детето им се е справило добре, но не искат то да смята, че няма място за подобрения.

 

Истината е, че това е много, много трудна част от родителството. От една страна родителите са тези, които трябва да вдъхнат увереност на детето и да му покажат, че се е справило добре. От друга страна обаче, е добре и да възпитат дете, което е скромно и не е склонно да мисли, че е най-добро във всичко.

 

Балансът в случая може да се окаже изключително деликатен. Когато децата не получават похвали от родителите си, те се чувстват недооценени. Прекаляването с хвалбите обаче, може да възпита безпредметна арогантност в тях. Именно за това постигането на баланс между подходящата похвала и подходящите изрази на гордост от постиженията, се оказват нещо доста сложно.

 

Четете още: Окуражаващи думи за вашето дете

 

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да са ви от полза в търсенето на правилния подход към вашето дете, когато избирате подходящите похвали и изрази на гордост за усилията и постиженията на вашия малчуган.

 

Хвалете детето си за нещата, които имат значение

 

Децата правят много и различни неща постоянно, но някои от тях са по-важни от други. Да вземем за пример рецитал по пиано. В случай, че детето ви е работило много усилено и упорито, упражнявало се е всеки ден, избрало е трудно произведение и е повишило нивото си – то определено заслужава похвала.

 

От друга страна за същия рецитал, ако детето ви не е положило усилия, не се е подготвило, не се е упражнявало и е избрало лесно произведение, за да отбие номера – може би е добре да сте по-обрани в хвалбите, дори и да свири добре. Хвалете значителните постижения. Нека похвалите са пропорционални на постижението.

 

Вместо да хвалите резултатите – похвалете процеса

 

Представете си, че детето ви тренира футбол. То полага усилия и се стреми да играе добре, сработва се с отбора и се справя отлично. След много тренировки и мачове, отборът на вашето дете печели регионален турнир, например. Вие като родители сте много горди, разбира се. В  този момент обаче, замислете се как изразявате гордостта си и как хвалите детето си.

 

Четете още: Защо е важно детето ви да знае майчиния си език?

 

Можете да кажете: „Толкова се гордеем с теб!“, но това би създало в детето чувство, че победата е всичко, което има значение. Ако обаче му кажете: „Чудесно е да знаеш, че всички тези усилия се отплащат, нали? “, детето ще почувства истинско удовлетворение, че получава положителна оценка за работата си, а не само за победата, която в някои случаи може да е дори плод на късмет.

 

Говорете за препятствията

 

Когато децата се развиват в дадена област, те често трябва да преодоляват препятствия и трудности в процеса. Може би се налага да пожертват някои неща в името на целта, като например свободно време, време за игри и т.н.

 

Напълно възможно е и да се наложи да понесе някои загуби от „конкуренцията“. Когато изразявате гордост не само за постиженията, но и посочвате препятствията, с които са се справили в процеса, децата виждат, че вие действително се интересувате и че обръщате внимание на техните усилия.

 

Продължава на: Как да покажете на детето си, че се гордеете с него? – част 2

Добави коментар